https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Obiskali nas bodo trije dobri možje

Murska Sobota, 05.12.2018 ob 10:00  

V mesecu decembru nas bodo spet obiskali in obdarili trije dobri možje, in sicer: Miklavž, Božiček in Dedek Mraz. 

December ima vzdevek ˝VESELI DECEMBER˝, saj ga polnijo čudoviti prazniki in obdarovanja. 6. decembra nas obišče prvi dobri mož Miklavž. 25. decembra nas obišče drugi dobri mož Božiček, na ta dan pa se spominjamo tudi rojstva Jezusa Kristusa. Dan pozneje, 26. decembra praznuje Slovenski državni praznik imenovan Dan samostojnosti in enotnosti. V zadnjem tednu v mesecu decembru nas obišče še zadnji oz. tretji dobri mož Dedek Mraz. 31. december pa silvestrovo. 

Miklavž

Sveti Miklavž oz. Sveti Nikolaj goduje 6. decembra. V številnih državah, zlasti v Evropi, na ta dan Miklavž odbari otroke. To se zgodi v noči s 5. decembra na 6. december. Miklavž je oblečen v škofovska liturgična oblačila, na glavi pa ima škofovsko mitro, v roki pa škofovsko palico. Spremljajo ga angeli in parklji. Otroci njegova darila najdejo ob čevljih ali copatah. Nekaj let nazaj so pridni otroci dobivali skromna darila, kot so: jabolka, suho sadje in orehi, poredni otroci pa so dobili šibo. Sedaj pa so darila že bogatejša. 

Božiček

V preteklosti v Sloveniji Božiček ni bil znan. Na božič Slovenci praznujemo dan Jezusovega rojstva. Ponekod se je med Slovenci, čez čas prijel nemški običaj, da na božič otroke obdaruje Kristkindl, ki so ga poslovenjeno imenovali Božiček. Božiček stanuje na severnem tečaju, k nam pa se pripelje s sanmi, ki jih po zraku vlečejo severni jeleni. Prvi v vpregi je Jelenček Rudolf. Božiček je oblečen v oblačilo rdeče barve z belo krzneno obrobo. Otroke obdaruje v noči pred božičem s 24. decembra na 25. december. 

Dedek Mraz

Dedek Mraz živi pod Triglavom v Kekčevi deželi. Oblečen je v ovčji krznen plašč s slovenskim ornamentom, v roki ima sprehajalno palico, na glavi pa ima polhovko. Spremljajo ga lahko palčki ali živali, k nam pa se pripelje s sanmi s konjsko vprego. Otroke obdaruje v tednu pred novim letom, ali pa v noči z 31. decembra na 1. januar. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.12.2018 ob 10:53 ddd gost

      Božiček prej, hahaaaaaaaaa ne norite. Kda san jes mali bil, te nas je obiskal "Jezušček" za božič, nan prinesel sadje in sladkarije, nej iPhona pa kokakolo.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.12.2018 ob 14:12 sasasaas gost

      Dobra novica za vse moje prijatelje. Podjetje z znanjem, ki ponuja spletno delo doma. Sedaj si lahko zaslužite do 500 dolarjev na dan doma kmalu po nekaj urah dela v obrazu. Pridružite se nam in obišcite našo spletno stran za vec podrobnosti. obišcite ...=============>>>>>> WebJob33.Com

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.12.2018 ob 14:15 razočarani miklauž gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.12.2018 ob 14:19 hecasto gost

      :D haha ka amerka dela...božiček prej???tau je kokakola produkt,kakši božiček :D ajda dedek mraz še nekak,da smo pač bilij še v vrteci pa osnovnoj škauli,pa bole se rdiče še bilao,te je pač dedek mraz prišel,ali božiček :D hahahaha ta zmaga..kak je napijsal že en ,eti je "Jezušek" hodo,pa kakšo čokolado,štunfle nahal...nej pa malo nej autoje že ..pa Miklauž je fajn z spremstvon,do sake hiže prišel,pa poredno deco so parklini vo nesli ..tak je bilao in tak je dobro

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.