https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: 90 let Glasbene šole Ljutomer

Ljutomer, 25.11.2018 ob 9:30  

V petek, 23. novembra, je v prostorih Golarjeve hiše potekala predstavitev publikacije, ki nastala ob 90. letnici Glasbene šole Ljutomer. Avtorica knjige je dr. Darja Koter, sicer redna profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani in avtorica številnih monografskih publikacij, člankov, urednica monografskih publikacij ter sodelujoča v komisijah Zavoda za šolstvo RS na področju potrjevanja učbenikov in obnove učnih načrtov. 


Vzdušje v Golarjevi hiši sredi Ljutomera je bilo tokrat zelo živahno. Publikacijo ob 90. letnici Glasbene šole Ljutomer je avtorica knjige, dr. Darja Kotar poimenovala z naslednjimi besedami Cvetka Golarja "gode in pleše, DA OGENJ SE KREŠE". Zbrane je pozdravil tudi ravnatelj Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer, Stanislav Lašič. Med samo predstavitvijo publikacije so nastopili tudi učenci z omenjene glasbene šole, ki trenutno deluje na kar 5 različnih lokacijah. 

Avtorica se je na hitro "sprehodila" skozi dolgo zgodovino glasbenega delovanja oziroma poučevanje glasbenih instrumentov in petja, ki se je v Ljutomeru začelo že veliko prej, preden so je uradno ustanovila Glasbena šola Ljutomer. Prvi ravnatelj Glasbene šole Ljutomer in hkrati tudi njen ustanovitelj je bil Franc Zacherl. Še prej je deloval v Cezanjevcih in v Mali Nedelji. Leta 1946 dobi Ljutomer državno glasbeno šolo pod vodstvom Avgusta Loparnika. Potekalo je izobraževanje v več instrumentih, poleg violine in klavirja je potekal tudi pouk glasbene teorije, pihal (flavta, klarinet) in trobil (rog).

Mirko Prelog je vodil šolo do razpada Jugoslavije, sicer je poučeval glasbeno teorijo in harmoniko in vodil harmonikarski orkester. V obdobju ravnateljevanja Dragice Marovič (1990-2004) bila šola vse bolj uspešna na različnih glasbenih tekmovanjih. Danes ima Glasbena šola Slavka Osterca Ljutomer 350 učenk in učencev in verjamemo, da bo marsikateri nadaljeval šolanje v smeri profesionalnega glasbenika oziroma glasbenice.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.11.2018 ob 13:57 nujno rabimo novega župana gost

      ČESTITKE !!!! Vse skupaj pa ima zelo grenak priokus, ker se šola nahaja na različnih začasnih lokacijah. Več, kot 6 let se že vleče in se še vedno ni pričelo s sanacijo Glasbene šole na stari lokaciji. Že pred 6. leti so takratni občinski svetniki iz vrst političnih strank potrdili sredstva v proračunu, da bi se sanacija lahko začela. Na žalost županja s svojo ekipo še do danes ni pristopila k temu. Zato je NUJNO, da Ljutomer dobi NOVEGA ŽUPANA !!!!! DEJAN za župana !!!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.11.2018 ob 15:29 Prlek gost

      VSI ZA DEJANA!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.