https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenska podjetja bodo mladim odprla svoja vrata

28.11.2018 ob 6:05  

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) bo ta četrtek pripravila dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva, ko bodo slovenska podjetja učencem in njihovim staršem pokazala, kako poteka delo pri njih, kakšne poklice potrebujejo in jim predstavila ostale zanimivosti.


Kot so zapisali na Gospodarski zbornici Slovenije, bodo ta dan podjetja po vsej Sloveniji odprla svoja vrata za mladino in starše, da jih obiščejo in v realnem delovnem okolju spoznajo različne poklicne možnosti. S tem jim bodo omogočili, da se lažje odločijo za poklice, ki jih podjetja potrebujejo. Predstavila se bodo podjetja iz različnih gospodarskih panog iz vse Slovenije, ogledi bodo potekali na okoli 150 lokacijah.

Namen je spoznavanje perspektivnih poklicev, ki jih gospodarstvo potrebuje

Podjetja bodo vrata obiskovalcem odprla ob 16.30, predstavila pa se bodo na različne načine, npr. z vodeno predstavitvijo podjetja, s predavanji, s predstavitvami poklicev in delovnih mest, s pogovori z zaposlenimi. Na ta način želi GZS omogočiti mladim in njihovim staršem spoznavanje perspektivnih poklicev, ki jih gospodarstvo potrebuje, obenem pa ponuditi učencem zaključnih razredov osnovnih šol in njihovim staršem več informacij o naravi dela in procesih v realnih delovnih okoljih. Razbiti želijo tudi nekatere stereotipe o manj in bolj priljubljenih oziroma spoštovanih poklicih.

Odločanje mladine o nadaljnjem izobraževanju težka naloga

Kot so ob tej priložnosti dodali na GZS je poklicno odločanje mladine na prehodu iz osnovne šole v srednješolsko izobraževanje težka naloga za učence in njihove starše. Mladi ne poznajo zadosti nekatere poklice, zlasti tiste, ki so očem bolj skriti. Prav tako se tradicionalno redkeje odločajo za srednje poklicno oziroma naravoslovno-tehnično izobraževanje. Dan odprtih vrat je tako namenjen prav temu, da se ti poklici približajo učencem zaključnih razredov osnovnih šol.

3500 obiskovalcev, od tega 98 odstotkov izjemno pozitivno ocenilo obiske podjetij

Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino in starše so sicer na GZS izvedli že v letih 2014 in 2015, ko je svoja vrata odprlo več kot 200 podjetij po vsej Sloveniji. Takrat jih je obiskalo več kot 3500 mladih in njihovih staršev, od tega je 98 odstotkov obiskovalcev izjemno pozitivno ocenilo obiske podjetij, 95 odstotkov jih je dejalo, da bi se dogodka ponovno udeležili.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.