https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mladi iz petih držav v Pomurju spoznavali dobre prakse v turizmu

19.10.2018 ob 8:00  

V sklopu programa ERASMUS+ Mladi v akciji je 40 mladih iz Slovenije, Hrvaške, Turčije, Romunije in Bolgarije v Pomurju spoznavalo pomen turizma. Namen mladinske izmenjave je bil, da mladi spoznajo zakaj je turizem pomemben in kako lahko s pomočjo turizma razvijajo svoje podjetniške ideje.


Mladi so s pomočjo programa ERASMUS+ Mladi v akciji in slovenske nacionalne agencije MOVIT dobili priložnost, da pripravijo projekt "Ali je turizem odgovor za boljšo prihodnost?". Mladinska izmenjava je potekala v Dvorcu Rakičan, kjer so se mladi seznanili s kulturno dediščino in prvim primerom dobre prakse kako dvorec uporabiti za turistične namene. Nosilec projekta je bil Klub prekmurskih študentov pod vodstvom Marka Lenarčiča.

 

Skozi delavnice so mladi spoznavali kaj je turizem, kako je prišlo do prvih potovanj in zakaj so ljudje začeli potovati. Tekom delavnic so mladi opravili tudi obiske na terenu, kjer so si ogledali Pomursko turistično zvezo, kjer jim je predsednik Uroš Kamenšek predstavil delovanje zveze in vključevanje lokalnih ponudnikov, EXPANO ob Soboškem jezeru, kjer so imeli mladi priložnost med prvimi obiskati paviljon, ki bo predstavljal Pomursko regijo v prihodnosti. Mladi so ob obisku imeli priložnost ob pogovoru z predstavniki paviljona izvedeti kaj je pomembno, da se dobra ideja tudi razvija in uresniči. Ob enem pa so imeli priložnost, da vsem zastavijo tudi vprašanja vezana na tematiko. Kot primer dobre prakse so si mladi ogledali tudi Hranilnico Prekmurskih dobrot in Turistično informativni center Murska Sobota, kjer so spoznali lokalne ponudnike in poizkusili konopljin čaj, kateri je bil za večino udeležencev nepoznan.

V sklopu projekta so mladi udeleženci opravili tudi strokovno ekskurzijo na kateri so si ogledali primere dobrih praks v turizmu, ki jih najdemo v Pomurju. Ekskurzija in ogledi so jim kasneje pomagali pri razvijanju svojih podjetniških idej v turizmu. Na ekskurziji so si mladi ogledali Jeruzalem, kjer so spoznali kako je kraj dobil ime in kakšen pečat je tam pustil Napoleon. Udeleženci so bili zelo navdušeni nad Jeruzalemom in se strinjajo, da je prav poseben kraj ter opravičuje svoj vzdevek "Slovenska Toskana". Pot so nadaljevali proti Lendavi, kjer jih je sprejel župan občine Lendava Anton Balažek in predstavnik EPK Dejan Süč. V mestni hiši so mladim predstavili turizem v Občini Lendava in kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture. Mladi so bili presenečeni nad zelo visokimi številkami obiska turistov v tako majhnem kraju. Seveda brez ogleda razglednega stolpa Vinarium niso mogli zapustiti Lendave. Pot so nadaljevali proti Tešanovcem, kjer so se ustavili v Čokoladnici Passero. V čokoladnici so lahko spoznali osebno zgodbo kako je prišlo do odprtja in proizvodnje prekmurskih čokolad. Mladi udeleženci so bili navdušeni nad idejo in že so razmišljali kaj bi lahko podobnega ustvarili v svojem lokalnem okolju. V Tešanovcih so si ogledali tudi Panonsko vas in se seznanili z idejno zasnovo in kako sami promovirajo svoj produkt. Na poti so se ustavili še v Moravskih Toplicah, kjer so se seznanili z delovanjem Turistično informativnega centra Moravske Toplice ter si ogledali predstavitev Term 3000, katere so si kasneje tudi ogledali. Za konec so si ogledali še največji slovenski grad, kjer jih je navdušilo njegovo ime. Mladi so spoznali, da v Pomurju ne kompliciramo glede imen gradov. Na Gradu Grad na Goričkem so udeleženci spoznali zgodovino gradu, se seznanili z idejnimi zasnovami, ki jih ima grad v prihodnosti in ob enem tudi, da se namenja premalo finančnih sredstev za obnovo tako pomembne kulturne dediščine. Mladi so ugotovili, da se v gradu ne posveča zadosti pozornosti na inovativnih zgodbah in promociji.

Za zaključek projekta so mladi pripravili dogodek v sodelovanju z MIKK-om Murska Sobota. V njihovih prostorih so pripravili zaključni dogodek na katerega so povabili lokalne turistične ponudnike in lokalno mladino. Na dogodku so predstavili program ERASMUS+ Mladi v akciji, projekt "Ali je turizem odgovor za boljšo prihodnost?", promocijski video mladinske izmenjave, uradni časopis mladinske izmenjave, fotografsko razstavo, ki so jo razvijali tekom projekta, ustvarjalno delavnico, kjer so pripravili slikovno gradivo z ljudmi iz lokalnega okolja in svoje podjetniške ideje. Vsaka država je razvila podjetniško idejo v manj razvitem delu svoje države z namenom razvijanja turizma in zaposlovanja mladih iz tistega okolja.

 

Mladi udeleženci so ob koncu mladinske izmenjave prišli do zaključka, da je turizem odgovor za boljšo prihodnost. Turizem je potrebno ceniti in ga razvijati. Ljudje bomo vedno potovali in panoga nam bo prinesla vse več zaposlitev, saj je turizem človeški fenomen in nikoli ga ne bo moral zamenjati noben robot ali naprava.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.