https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Policija vključena v kampanjo proti nasilju nad ženskami

27.11.2018 ob 16:00  

V nedeljo, 25. novembra, je bil mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami in takrat se je začela tudi 16-dnevna akcija, kot del svetovne kampanje za človekove pravice žensk in se zaključi 10. decembra, na svetovni dan človekovih pravic. 


Za učinkovito odkrivanje in preprečevanje nasilja je pomembna vsakodnevna naloga pristojnih institucij, med njimi tudi policije, ki imajo pristojnosti in z zakoni določene naloge. Vendar pa ne gre brez medinstitucionalnega sodelovanja. Velikokrat so ravno policisti tisti, ki prvi vstopijo v krog nasilja in ga prekinejo, skupaj s strokovnimi delavci centrov za socialno delo. Z izvedbo ukrepov zoper povzročitelja nasilja ta iz družine izstopi, vendar se delo tu ne sme ustaviti. Na policiji poudarjajo, da si morajo prizadevati za spremembo zakonodaje in postopke za učinkovitejšo zaščito žrtev, prav tako pa morajo vseskozi izobraževati zaposlene, ki se pri svojem delu srečujejo z nasiljem nad šibkejšimi.

Najbolj uspešni so lahko le, če se povezujejo z ostalimi organizacijami, ki delujejo na področju boja proti nasilju nad ženskami in v družini. Zato aktivno sodelujejo v več projektih, ki potekajo pod okriljem nevladnih organizacij, s centri za socialno delo, vzgojno-izobraževalnimi zavodi in šolami. Menijo, da je delo z mladimi pomembno, saj lahko le tako spreminjajo odnos do nasilja in s tem vplivajo na generacije, da bodo netolerantni do nasilja v odraščajoči dobi in tudi kasneje.
V Sloveniji so s spremembo Zakona o preprečevanju nasilja v družini vpeljali ničelno toleranco do nasilja, vendar pa pristojni ne morejo narediti nič, če žrtev ne prijavi, prav tako je ne morejo zaščititi. Zato policija poziva vse, da prijavite nasilje in ne ostajate neme priče, saj se lahko le tako nasilje ustavi.

Velikokrat žrtev preprosto ne odide in včasih je težko razumeti odnos, v katerem se je žrtev znašla. Žrtev je ujeta v krog nasilja, v katerem lahko živi več let. Krog nasilja se začne z "dvigovanjem napetosti", ko nasilnež postane jezen in začne obtoževati žrtev za vse mogoče težave. Kasneje poskuša žrtev zmanjšati napetosti tako, da poskuša predvidevati razpoloženje nasilneža in ga poskušati ne vznemirjati. Nadaljuje se z "eksplozijo nasilja", ko se jeza nasilne osebe spremeni v bes in postane nasilen do žrtve in ravno to je faza, ko mora posredovati policija. Sledi lahko faza "medenih tednov", ko nasilnež svoje dejanje obžaluje in je do žrtve ljubeč, obljublja, da se bo spremenil. Če se krog nasilja ne prekine, pride do vse pogostejših intervalov nasilja, ob tem pa nasilnež vseskozi omejuje žrtev, zmanjšuje njen socialni krog ter jo poskuša čim bolj izolirati in nadzirati.

Policija je objavila tudi nekaj statističnih podatkov, povezanih z nasiljem v družini ter kaznivimi dejanji katerih žrtev so bile ženske od leta 2014 do letošnjega leta. Tako so leta 2014 na PU Murska Sobota obravnavali 86 kaznivih dejanj nasilja v družini, kjer so bile žrtve ženske, naslednje leto se je to število zmanjšalo na 63, leta 2016 povečalo na 73, leta 2017 še povečalo in se ustavilo pri številki 87. V letošnjem letu so prav tako obravnavali 87 (podatki so do 22.11.2018) takih kaznivih dejanj. Statistika za Mursko Soboto torej ni ravno najbolj spodbudna, vendar se skupno število kaznivih dejanj nasilja v družini, kjer so žrtve ženske v Sloveniji zmanjšuje (leta 2014 je bila ta številka 1.483, v letošnjem letu je do 22. novembra 1.099).

Po podatkih pa na območju PU Murska Sobota uspešno zmanjšujejo število kaznivih dejanj, kjer so bile žrtve ženske. V letu 2014 jih je bilo 909, v letošnjem letu pa do 22. novembra 518. Upad beležijo tudi na območjih vseh ostalih policijskih uprav po Sloveniji.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.11.2018 ob 19:31 Ženska gost

      Tako ženske kot moški so lahko žrtve nasilja. Dajmo vzpodbuditi vse, ki ne upajo spregovoriti. Če se oseba v določenem obdobju ne spremeni, se ne bo nikoli spremenila in besede kot so: Poboljšal/a se bom, nikoli več ne bom dvignil/a roko nad teboj,...ostanejo le prazne obljube. Sama sem bila žrtev nasilja in verjemite ni lahko narediti koraka in poiskati pomoč, je pa nuja. Kdor udari enkrat bo udaril večkrat. Ne dovolite si trpeti, ker živimo za to, da ljubimo, spoštujemo, predvsem pa, da živimo SREČNO. Če kdorkoli potrebuje pomoč radevolje pripomorem. SPREGOVORITE in ne bodite tiho!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.11.2018 ob 22:41 batina gost

      ja bi pa sakomi gaubrez razbil,šteri bije ali kak koli mantra žensko..budale ene prizadete,ka se ne vupajo na močnejše spraviti,ne pravin ka ste ženske nej močne,ste močnejše od nas moškij,že samo vaši kečap dnivi,kak nešterne tau bolij,te rojsevanje baje najhujša bolečijna ,te saki din mantranje v smisli seksističnoga verbalnoga mobinga,saka van čast ženske ka ste med nami,in brano bi sako,či bi ge na vulci vido ka jo što nadleguje..nažalost se pa največ naslilja zgudij za 4 stejnami ..

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.