https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Domnevno podkupljivi bančniki pod drobnogledom NPU

29.11.2018 ob 6:05  

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so včeraj skupaj s kriminalisti več policijskih uprav v hišnih preiskavah pod drobnogled vzeli bančnike, ki so za pridobivanje poslov oz. odobritev kreditov domnevno zahtevali nedovoljene nagrade.

Preiskovalci so skupaj s kriminalisti na območju policijskih uprav Maribor, Kranj in Ljubljana opravljali hišne preiskave v več zasebnih in poslovnih prostorih. Iskali so dokaze o kaznivih dejanjih nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril. Nezakonito pridobljena korist pa naj bi znašala najmanj 400.000 evrov, pri čemer vse nedovoljene denarne nagrade niso bile izplačane.

Foto: arhiv Pomurec.com

V preiskavi, ki poteka že od marca, je bilo ugotovljeno, da so bančni uslužbenci v obdobju od septembra 2017 do oktobra 2018 pri opravljanju gospodarske dejavnosti - bančništva zahtevali zase in tudi za druge soosumljence, nedovoljene denarne nagrade v višini določenega odstotka ali vrednosti, kot protiuslugo za pridobitev konkretnega bančnega posla.

V večini preiskovanih primerov je šlo po za odobravanje posojil za nakup nepremičnin, v dveh primerih pa za prestrukturiranje oz. reprogramiranje finančnih obveznosti dveh gospodarskih družb, poroča Svet24.

Predkazenski postopek poteka zoper 13 osumljencev. 12 osebam je bila odvzeta prostost, od tega jih je 10 še vedno v pridržanju. V okviru preiskave obravnavajo tudi pet bančnih osumljencev dveh bank. Ena ima sedež v Mariboru, druga pa sedež v Kranju, vendar s poslovalnico na območju Maribora.

Da pri njih poteka preiskava, so že potrdili v mariborskem javnem podjetju Snaga, kjer pa so povedali, da ta ni povezana z opravljanjem njihove primarne dejavnosti. V ospredju preiskave naj bi bil sum jemanja nedovoljenih daril pri odobritvi kreditov za financiranje prenove strehe na avtobusni postaji. Kredit naj bi po pisanju časnika Večer pridobili v hranilnici Lon.

V Lonu so potrdili, da pri njih poteka preiskava, vendar je ne morejo komentirati. Uprava Lona in strokovni sodelavci po njihovih navedbah nudijo preiskovalcem vso potrebno podporo in pomoč, da se preiskava uspešno izvede, predmet preiskave pa se naj nebi nanašal na Lon.

Po neuradnih informacijah naj bi bili kriminalisti tudi v Novi KBM. V banki naj bi s policijo sodelovali, preiskava pa naj bi se nanašala na enega od nekdanjih zaposlenih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.11.2018 ob 0:16 * gost

      Spet velik pomp. Sedaj, ko bodo policaji počasi vse zbrali in dokumentirali pride na vrsto tožilstvo, da ugotovi, kaj je sploh uporabnega in koliko je to vredno. Na podlagi tega bodo sestavili obtožnice. Ko bodo sodišča to dobila v roke bo že minilo nekaj let. Potem bodo oni določili ljudi, ki bodo vse to obravnavali. Ko bodo ti ljudje vse to preštudirali bodo razpisali obravnavo, ki bo čez kakšnih 3 leta v najboljšem primeru. Potem se bodo menjli odvetniki, enkrat bo nekdo bolan in potem spet drug. Določen material se bo razgubil. Nastopili bodo strici iz ozadja. Priče se ne bodo več ničesar spomnile. Zastopili bodo razni izvedenci. Čez kakšnih pet let se bo grešnemu kozlu naložila pogojna kazen. Možno, da bo še kaj več, kot 5 let. Sicer zadeva sploh ni aktualna in takrat bo še manj.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.