https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Računalniških spretnosti se uči tretjina uporabnikov interneta

09.12.2019 ob 6:05  

Digitalna pismenost in vseživljenjsko učenje za uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije sta dandanes ključnega pomena, tako v zasebnem, kot v poklicnem življenju. Statistiki ugotavljajo, da se je za uporabo računalnikov, programske opreme ali aplikacij v zadnjem letu dni izobraževala tretjina uporabnikov interneta. Več kot polovica se jih je izobraževalo brezplačno na internetu ali s samostojnim učenjem.

Večina vprašanih je v zadnjem letu uporabljala internet

Statistični urad je anketo izvedel v prvem četrtletju 2018, pri osebah med 16 in 74 let starosti. Internet je zadnjih 12 mesecev pred anketiranjem uporabljalo 81 odstotkov vprašanih, kar je malenkost več kot v istem obdobju 2017 (80 odstotkov).

Ob tem so učenci, dijaki in študenti internet uporabljali 100-odstotno, zaposleni in samozaposleni v 92 odstotkih, upokojenci v 51 odstotkih, druge osebe (npr. nezaposlene osebe, pomagajoči družinski člani, osebe, nezmožne za delo), pa v 73 odstotkih.

Tretjina uporabnikov interneta se je izobraževala za uporabo računalnikov, programske opreme ali aplikacij (IKT)

V zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem v letu 2018 je uporabljalo internet in pridobivalo znanje in spretnosti za uporabo IKT v okviru službe, izobraževanja ali za zasebne namene 33 odstotkov uporabnikov interneta.

Kar 55 odstotkov vprašanih, ki so se v preteklem letu izobraževali, se je uporabe IKT učilo brezplačno na internetu ali s samostojnim učenjem. Dobra tretjina se jih je izobraževalo na delovnem mestu, npr. s pomočjo sodelavcev, nadzornika, slaba tretjina pa se jih je udeležilo izobraževanja, ki ga je zagotovil ali plačal delodajalec.

Največ oseb se je izpopolnjevalo v uporabi programske opreme za opravljanje delovnih nalog

Za uporabo programske opreme, značilne za opravljanje delovnih nalog, se je izobraževalo 43 odstotkov od vseh, ki so se v zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem izpopolnjevali v uporabi IKT. 22 odstotkov jih je pridobivalo veščine, potrebne za analiziranje podatkov ali za upravljanje baz podatkov, 19 odstotkov veščine za splošno uporabo računalnikov, programske opreme ali aplikacij, 14 odstotkov pa veščine, potrebne za uporabo družbenih medijev, programskih jezikov ter za varno uporabo IKT ali upravljanje zasebnosti.

Tri četrtine uporabnikov interneta, računalnik uporablja tudi v službi

Med tistimi, ki so uporabljali internet, 74 odstotkov zaposlenih in samozaposlenih pri svojem delu uporablja različne tipe računalnikov ali računalniško podprto opremo, stroje. Namizne, prenosne ali tablične računalnike ali naprednejše funkcije pametnega telefona je uporabljalo pri svojem delu 70 odstotkov zaposlenih in samozaposlenih. 27 odstotkov pa jih je uporabljalo računalniško podprto opremo, stroje, ki se uporabljajo v proizvodnji, transportu ali pri izvajanju drugih storitev.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.