https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Policisti začeli akcijo proti alkoholu in drogam v prometu

05.12.2018 ob 9:00  

Agencija RS za varnost prometa je v tem tednu pričela tretji del nacionalne akcije Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu. Namen akcije je spodbuditi udeležence v prometu, da za volan vedno sedejo le trezni in povsem sposobni za vožnjo. 


Akcija proti alkoholu in drogam v prometu bo trajala do 16. decembra

Ob začetku veselega decembra bodo policija in redarstva izvajali poostren nadzor v cestnem prometu, hkrati pa agencija pripravlja številne preventivne aktivnosti. Kot so pred začetkom akcije zapisali na Agenciji RS za varnost prometa (AVP), naj bo enkrat za vselej jasno, da te snovi preprosto ne sodijo v promet. Akcija proti alkoholu in drogam v prometu bo trajala do 16. decembra. Ob tem so v agenciji spomnili, da v Sloveniji približno vsaka enajsta prometna nesreča nastane kot posledica uporabe alkohola, pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom pa povprečno vsaka tretja.

Zaradi alkohola 1279 prometnih nesreč, umrlo je 20 ljudi

Po aktualnih podatkih agencije se je letos do 24. Novembra zaradi alkoholiziranih povzročiteljev pripetilo 1279 prometnih nesreč. Pri tem pa je za posledicami umrlo je 20 ljudi. Zaradi udeležencev, ki so vozili pod vplivom drog in drugih psihoaktivnih snovi, je življenje izgubilo šest oseb. To je sicer manj kot v primerljivih obdobjih preteklih let, a še vedno odločno preveč, navaja portal STA.

V prihodnje pri nas strožja zakonodaja in kazenske ovadbe voznikov?

Kako je s podobnimi akcijami proti alkoholu in drogam v prometu v ostalih evropskih državah? Kot ugotavljajo na AVP večina evropskih držav zelo resno jemlje vožnjo pod vplivom alkohola. Tako denimo v Franciji vozniku pri več kot 0,8 promila alkohola v krvi grozi denarna kazen v višini 4500 evrov in zaporna kazen. V sosednji Italiji pa voznika pri 1,5 promila lahko celo razlastijo avtomobila.

V tej luči si tudi na agenciji za varnost prometa prizadevajo za strožjo zakonodajo, med drugim tudi v obliki kazenske ovadbe voznika, ki vozi pod vplivom alkohola.

Alkohol in droge vplivajo na doživljanje resničnosti, zaznavanje in poslabšajo motorične reakcije

Kot je splošno znano in znanstveno potrjeno alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi vplivajo na doživljanje resničnosti, čustvovanje, vedenje in razmišljanje. Ob pričetku prazničnega časa tako na agenciji ponovno opominjajo, da omenjene snovi vplivajo na zaznavanje in predelavo informacij ter poslabšajo motorične reakcije, ki so ključne za varno udeležbo v prometu. Ob tem dodajajo, da na varnost udeležbe v prometu lahko vplivajo tudi psihoaktivna zdravila.

V prazničnem decembrskem času bodo v okviru nacionalne akcije Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu tako potekale tudi številne aktivnosti, preventivni dogodki in delavnice, ki jih bo AVP izvedla v sodelovanju z ministrstvoma za zdravje in za izobraževanje, policijo ter nevladnimi organizacijami.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.12.2018 ob 14:12 xxcxcwqeqw gost

      Dobra novica za vse moje prijatelje. Podjetje z znanjem, ki ponuja spletno delo doma. Sedaj si lahko zaslužite do 500 dolarjev na dan doma kmalu po nekaj urah dela v obrazu. Pridružite se nam in obišcite našo spletno stran za vec podrobnosti. obišcite ...=============>>>>>> WebJob33.Com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.