https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Pri spletnem nakupovanju imamo še vedno najraje »slovensko«

25.01.2019 ob 6:00  

Spletna trgovina je iz leta v leto vse bolj priljubljena tudi v Sloveniji, še posebej v času prazničnih nakupov kupci vse več uporabljajo to, v svetu uveljavljeno obliko nakupovanja. Pri tem pa so domači spletni trgovci v prednosti pred tujimi, saj je izbira slovenskih izdelkov domačim kupcem še vedno pomembna.


V Sloveniji 44 odstotkov spletnih nakupov opravljenih pri petih največjih spletnih trgovcih

Kot kažejo aktualne ugotovitve raziskave o spletnem trgu družbe Ceneje, je priročna, preprosta in zaupanja vredna izbira za današnje potrošnike pomembna, ti pa so o ponudbi in izdelkih tudi vse bolj informirani. Naslednja ugotovitev raziskave o spletnem nakupovanju je, da je v Sloveniji 44 odstotkov spletnih nakupov opravljenih pri petih največjih spletnih trgovcih. Kljub vsemu pa gre, kot so povedali na družbi Ceneje, za še ne dovolj konsolidiran trg, podobno strukturo sicer opažajo tudi na Hrvaškem.

Le 12 odstotkov nakupov pri globalnih trgovcih Amazon, Ebay ali Aliexpress

Naslednja zanimiva ugotovitev raziskave je tudi, kakšen obseg oz. delež prodaje pri nas dosegajo tuji trgovci. V Sloveniji je bilo tako opravljenih zgolj 12 odstotkov nakupov pri globalnih trgovcih, kot so Amazon, Ebay ali Aliexpress, medtem ko ta delež na Hrvaškem že dosega skoraj 20 odstotkov. Nadalje je le 18 odstotkov sodelujočih v raziskavi izpostavilo, da večino spletnih nakupov opravijo pri tujih trgovcih. Na Hrvaškem denimo, je tako odgovorilo 38 odstotkov sodelujočih. Iz omenjenih razlogov se slovenski trgovci vedno pogosteje odločajo za prisotnost na hrvaškem trgu.

"Slovenskost" je pri slovenskih potrošnikih zelo pomembna

Kot so povedali v družbi Ceneje, ki uporabnikom na spletni strani ceneje.si ponuja primerjavo izdelkov v spletih trgovinah, polovica slovenskih kupcev rada nakupuje predvsem v slovenskih spletnih trgovinah. Kot so poudarili je "Slovenskost pri slovenskih potrošnikih zelo pomembna." Sicer imamo v Sloveniji enega izmed največjih deležev prodajnih površin fizičnih trgovin na prebivalca. To pa tudi pomeni, da lahko gremo s spletnega nakupovanja zelo hitro v fizično trgovino.

Preko aplikacij najbolj agresiven kitajski spletni trgovec Aliexpress

Nadaljnja ugotovitev raziskave je, da zgolj šest odstotkov kupcev do spletnih trgovin dostopa preko aplikacij. Kot so povedali v družbi Ceneje, je pri tem v Sloveniji najbolj agresiven kitajski spletni trgovec Aliexpress, ki ima po podatkih iz lanskega leta skoraj 25 odstotkov nakupov zaključenih na aplikaciji. Ta spletni trgovec bi naj imel zelo velik doseg pri kupcih na spletu pri nas, vrednost nakupov pa je sicer nižja, med 20 in 30 evri. Kot so na podlagi raziskave o spletnem nakupovanju še zaključili, je spletna trgovina ena najbolj zahtevnih, vendar tudi dinamičnih in rastočih kategorij.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.