https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Pesmi za prvo Pesmarico EU izbiramo tudi Slovenci

08.12.2018 ob 12:00  

Slovenci lahko od 7. decembra do 7. januarja z glasovanjem izbiramo šest slovenskih pesmi, ki bodo predstavljene v prvi Pesmarici EU.

Pesmarica EU je prvi in neprimerljivi demokratični projekt, začet s strani neprofitne organizacije in brez kakršnihkoli političnih in finančnih vezi z Brusljem.

Predlogi iz 27 držav bodo objavljeni decembra 2019. Izbor 162 pesmi pa bo natisnjen tako v 24 izvirnih jezikih, kot v angleškem prevodu. Doslej je prvih 126 pesmi izbralo 37 tisoč ljudi iz 21 držav, Slovenci pa glasujemo kot 22. po vrsti.

Pesmi razdeljene na šest kategorij

Pesmi za pesmarico so razdeljene v šest kategorij. Opredeljene so na podlagi predlogov dirigentov, vodij pevskih zborov in glasbenih zgodovinarjev iz 17 konservatorijev v 14 članicah EU. Te kategorije so: ljubezenske pesmi, narava in letni časi, svoboda in mir, ljudske pesmi, religiozne pesmi in otroške pesmi.

Izbirate lahko med 60 slovenskimi pesmimi, po 10 v vsaki kategoriji

60 slovenskih pesmi, ki so bile izbrane s strani študentov in visokošolskih učiteljev glasbe Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, članov pevskih zborov pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in članov Društva slovenskih skladateljev, je bilo razdeljenih v šest kategorij in uvrščenih na glasovalni seznam slovenskih pesmi. Dušan Bavdek, prodekan za kakovost in mednarodno dejavnost na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, je kot urednik uredil končni seznam 60 pesmi, za katere lahko glasujete.

Izbirati je mogoče med tradicionalnimi pesmimi, kot so Lipa zelenela je, Glej zvezdice božje in Ringa ringa raja, kot sodobnejšimi, med katerimi so Naj ljubezen združi vse ljudi, Dan ljubezni in Maček Muri. V kategoriji ljudske pesmi pa se najdejo tudi prekmurske pesmi Zrejlo je žito, Vöra bije in Vsi so venci vejli.

Če želite glasovati tudi vi, lahko to storite tukaj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.