https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Te pomurske občine so prejele sredstva za brezplačni dostop do spleta

13.12.2018 ob 6:00  

V teh dneh je Evropska komisija objavila izid prvega poziva pobude WiFi4EU za brezplačni dostop do brezžičnega interneta na javnih mestih. Komisija je za prvi razpis namenila skupaj 42 milijonov evrov, med prejemniki sredstev pa je tudi nekaj pomurskih občin.


15.000 evrov za vzpostavitev WiFi4EU prejelo 89 slovenskih občin

Na prvi poziv Evropske komisije WiFi4EU za brezplačni dostop do brezžičnega interneta na javnih mestih je prispelo tudi 125 vlog slovenskih občin. Izmed njih bo bon za vzpostavitev dostopa do brezžičnega interneta v višini 15.000 evrov dobilo 89 slovenskih občin. Komisija je za prvi razpis namenila skupaj 42 milijonov evrov.

Ob tem so z ministrstva za javno upravo sporočili, da bodo lahko občine, ki pri prvem javnem pozivu niso uspele, kandidirale na naslednjih javnih pozivih. Naslednji poziv pa bo objavljen predvidoma v začetku prihodnjega leta. Komisija je izid prvega poziva objavila na svoji spletni strani.

Katere pomurske občine so prejle sredstva za brezplačni dostop do spleta?

Izmed 89 slovenskih občin, ki so na razpisu WiFi4EU prejele bon za vzpostavitev dostopa do brezžičnega interneta v višini 15.000 evrov, pa so tudi sledeče pomurske občine:

Črenšovci, Gornja Radgona, Grad, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Puconci, Radenci, Sveti Jurij v Slovenskih Goricah in Tišina.

Na prvi razpis je sicer prispelo skupno več kot 13.000 prijav, izmed teh pa so izbrali 2800 občin, ki bodo prejele bone v vrednosti 15.000 evrov. Prihodnji dve leti bo komisija objavila še tri tovrstne razpise.

Brezžične dostopne točke na javnih mestih, kot so parki, trgi in v javnih zgradbah

Denarna sredstva v znesku 15.000 evrov na občino so namenjena izgradnji omrežij, ki se ne prekrivajo z zasebnimi ali javnimi brezplačnimi storitvami brezžičnega interneta primerljive kakovosti na istih javnih mestih. Občine prejemnice pa bodo morale točke vzdrževati najmanj tri leta.

Občine, ki so bile izbrane na omenjenem razpisu, bodo s prejetimi vrednostnimi boni vzpostavile brezžične dostopne točke na javnih mestih, kot so parki, trgi, v javnih zgradbah, knjižnicah in zdravstvenih ustanovah.

Do 2020 vsa evropska mesta in vasi v prostorih javnega življenja prost internet

Kot ocenjuje Evropska komisija bo projekt vzpostavitve WiFi4EU pripomogel k uresničevanju vizije, da bodo imela vsa evropska mesta in vasi v glavnih prostorih javnega življenja do leta 2020 prosto dostopno spletno povezavo.

V sklopu omenjene pobude za financiranje opreme za vzpostavitev brezplačne brezžične spletne povezave na javnih mestih bo Evropska komisija prihodnji dve leti objavila še tri razpise. Sicer bo skupno za vse štiri razpise namenila 120 milijonov evrov in tako vzpostavitev spletnega internetnega dostopa omogočila v 8000 občinah v EU.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.12.2018 ob 11:47 Solo gost

      Kaj pa Murska Sobota?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.12.2018 ob 12:10 gost

      kaj pa Turnišče, pa toliko se je gospa hvalila s projekti

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.12.2018 ob 14:11 Pomurje gost

      Sveti Jurij v Slovenskih Goricah pomurska občina???

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.