https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Marko Pascal Rožman - prleški romantik, ki je očaral tudi Pomurec.com

1.6.2011  

Tokrat vam v rubriki POM-MUZIKA predstavljamo 18-letnega Marka P. Rožmana, ki se z glasbo ukvarja že več let, navdušil pa nas je s svojo romantično balado Sanje, ki marsikoga ne pusti rahločutnega, možno pa jo je poslušati že kar na 21 radijskih postajah po Sloveniji.

 

 

Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na pota glasbenih karier.

 

Kje in kako si se prvič srečal z glasbo?

Prvič sem se z glasbo srečal že pred mnogimi leti, in sicer že v osnovni šoli, ko sem se odločil, da bom igral klavir. Kljub temu, da sem se v glasbeno šolo vpisal zelo pozno, sem končal nižjo glasbeno šolo iz klavirja, ki ga igram še danes. Glasba mi pomeni res mnogo ,saj je tista, ki me resnično odraža. Jaz pravim, da smo mi tisti, ki ustvarjamo glasbo in da je glasba tista, ki ustvarja nas.

Posnel si že svojo prvo pesem z naslovom Sanje. Kako je nastala ta balada, ima morda za sabo tudi kakšno zgodbo?

Ta balada je v bistvu plod mojega čudovitega motiva, ki me vedno znova inspirira in mi daje čudovite ideje, to je luna. Mogoče se vam zdi smešno, da je ravno luna vir moje inspiracije, ampak tako pač je. Sem sanjač in to priznam. Walt Disney je vedno pravil, da vse, kar sanjamo, lahko tudi uresničimo in tako sem tudi jaz ta komad z naslovom Sanje posnel.

Kdo je tvoj največji podpornik oziroma oboževalec?

Mojih podpornikov je več Družina, ki mi vedno stoji ob strani, prijatelji, punca, v bistvu je veliko ljudi, ki me pri tem podpira, če bi se pa moral odločiti za enega izmed teh, bi rekel, da so to moji starši, ki me ves čas, ko igram, poslušajo pa čeprav igram cele vikende. Poleg tega mi tudi finančno pomagajo.

Poleg vokala, ki  ljudi ne pusti ravnodušne, igraš še klavir, morda še kaj? Bi nam povedal malce več o svojih glasbenih talentih?

Najprej zahvala glede vokala. Glasbo za vsak moj instrument napišem sam in sicer na klavir, ki ga igram. Ne morem reči, da igram "v nulo", ampak igram dovolj dobro, da lahko ustvarjam, kar želi moje srce. Pri prvem komadu pa mi je violino, ki sem jo ob pomoči prijateljice zapisal sam, zaigrala še violinistka.  Aranžma za vse komade pa ustvarja Dejan Borovič, pri katerem snemam moje komade.

Posnel si balado, kakšno glasbo pa poslušaš sicer? Kdo je tvoj vzornik kar se tiče glasbe in zakaj?

V bistvu je to na nek način zelo smešno, saj sem sam več let poslušal metal, v šolskem bendu igramo rock,  punk, grunge , zelo rad poslušam klasiko, sam pa pišem in igram balade. Rekel bi, da se očitno nekje v meni skriva neka romantična plat, ki jo potem skozi glasbo izražam skozme. Moj vzornik, ki je odličen pianist, je vsekakor Maksim Mrvica, zelo rad pa poslušam tudi Erica Claptona, ki je prav tako odličen glasbenik.

VIDEO: Marko Pascal Rožman - Sanje 

Bi želel za en dan postati kateri koli glasbenik na svetu in kaj bi naredil takrat v koži nekoga takšnega?

Na to vprašanje pa bi jaz odgovoril z ne. To pa zato, ker mislim, da sem najraje to, kar sem. Imam namreč vse. Imam svoj klavir, svoj mikrofon in svoje sanje, ki jim sledim in ki me delajo takšnega, kakršen sem.

Trenutno še obiskuješ srednjo šolo, kakšni so tvoji plani za prihodnost kar se tiče šolanja - kaj so tvoje sanje?

Če vam čisto odkrito povem, se mi še sanja ne, kaj bom. Velikokrat sem razmišljal, kaj hočem postati in kaj bi rad počel, "ko bom velik", ker me zanima toliko stvari. Zelo rad rišem, rad imam eksotične živali, rad igram in pojem in toliko je stvari, ki jih rad počnem. Moje sanje se v tem trenutku tičejo le glasbe. Naslednje leto bi namreč rad posnel svojo prvo ploščo in to je v bistvu vse, kar si trenutno želim.

Kaj pa glede glasbe, delaš morda na kakšni novi pesmi? Bodo tudi naslednje tvoje pesmi balade ali pa boš nas presenetil s čim novim?

Vsak vikend pridno snemamo nove skladbe in drugi komad je v bistvu že posnet. Naslova vam žal ne morem izdati, ker sem se s komadom prijavil na letošnji festival novih skladb, FeNS, lahko pa povem, da vsekakor z vsakim novim komadom nočem kopirati prejšnjih. Vsak je moj, ampak se na nek svojstven način razlikuje od drugih in daje občutek enkratnosti.

    Komentarji

    1. Iophiniac
      02.06.2011 ob 23:13 Iophiniac

      Zelo lepa balada, romantična res.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.