https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Za toliko evrov se bodo zvišale minimalne plače

17.12.2018 ob 6:00  

Državni zbor je pred dnevi s 56 glasovi za in nobenim proti podprl novelo zakona o minimalni plači, ki so jo ob podpori koalicijskih poslanskih skupin pripravili v stranki Levica. Preverite za koliko se bodo v Sloveniji v prihodnje zvišale minimalne plače.


Za koliko se bodo zvišale minimalne plače?

Včeraj potrjena novela zakona v državnem zboru minimalno plačo s sedanjih okoli 638 evrov neto prihodnje leto zvišuje na 667 evrov. Nadalje pa se bo minimalna plača leta 2020 povišala še na 700 evrov neto. Spremenjena je tudi formula za njen izračun, po kateri je minimalna plača omejena tako navzgor kot navzdol. To pomeni najmanj 20 in največ 40 odstotkov nad preračunanimi minimalnimi življenjskimi stroški.

Novost: dodatki se izločijo iz minimalne plače

Obenem novela predpisuje tudi časovnico izločitve dodatkov iz minimalne plače. Tako bodo dodatki iz minimalne plače izločeni s 1. januarjem 2020. Ob tem je vodja stranke Levice Luka Mesca povedal, da je dvig minimalne plače najpomembnejši korak vlade Marjana Šarca, katere partnerica je tudi Levica. "Minimalna plača se bo končno odlepila od praga revščine," je poslanec Mesec poudaril v obrazložitvi zakonskega predloga na včerajšnji izredni seji državnega zbora.

Minimalna plača v letu 2008 znašala zgolj 450 evrov

Stranka Levica, ki je sicer v aktualnem mandatu vlade v partnerstvu z vladajočo koalicijo, je po besedah Meseca z dvigom minimalne plače, ohranitvijo dviga socialne pomoči in zakonom o izvrševanju proračuna, uspela narediti tri velike korake k izboljšanju položaja najslabše plačanih, najrevnejših in najbolj ranljivih.

Kot je še pojasnil je minimalna plača v letu 2008 znašala zgolj 450 evrov oz. 100 evrov pod takratnimi minimalnimi življenjskimi stroški.

Predlog novele naletel na burne odzive s strani delodajalcev

Medtem pa je predlog novele naletel na burne odzive delodajalskih organizacij, ki so predlagateljem očitale, »da so se sprememb, ki bodo podjetjem močno otežile poslovanje, lotili brez socialnega dialoga,« poroča portal STA.

Tako so delodajalci med drugim opozorili, da bo dvig minimalne plače porušil plačna razmerja in povzročil uravnilovko. Nadalje je bilo slišati celo opozorila o zapiranju podjetij zaradi nepričakovanega velikega dviga izdatkov za plače. Delodajalci so obenem še pozvali vlado, naj raje davčno razbremeni vse plače, kar bo ugodno vplivalo na gospodarsko rast v prihodnje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.12.2018 ob 8:48 volk gost

      Ne seritega,kako se zviša plača,tako se dvakrat več zviša cene v trgovinah in vse ostalo.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.12.2018 ob 10:35 delavec gost

      slabo saj pa socijalna 400€ in jim ni treba delat vstati zjutraj in rasmisliti če bom še imel službu romi pa lepo doma sedijo in jih država krmi in velike transferje dodeli primer eden bejli je šel na csd prosit za pomoč in so mu rekli da ni opravičen normalno da ni črni brez žaljenja ali podobnega država bi mogla delati razliko med plačami in pomoči

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.12.2018 ob 10:47 Msp gost

        Taksi kom tou je hit 2018 haha daj ka pises neka na pamet.Vejpa vasi BEJLI kak si napiso jih vecina vec dobi socialno pomoč malo si pogledni statistiko kelko bejlih dobi socialo pa kelko carnih tak ka ne pise neka na pamet.Tou tak se dela kak če bi Romi dobivale socialo mislin haha

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.12.2018 ob 11:53 gost

        Pa se ti idi na socialno. Saj denar ni tvoj. Ne moj taka je zakonodaja države. Mpja plača je 700€ pa kaj morem

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.12.2018 ob 14:14 kukout gost

      Kot je napisal volk, januarja se dvigne povprečje minimalne plače za 30EUR, tou pa komaj čakajo trgovci, ki prav tako dvignejo vsak artikel za 15 centiali pa več. To že počnejo pridoločenih artiklih v določenih trgovinah pol leta. Pa niso bedaki, več revežem -več trgovcem, saj pa reveži morajo preživeti. Ko budala ima denar -pameten služi, stara poslovica, pa kako resnična.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.12.2018 ob 16:49 csd gost

      socijalna je premala ssj v avstriji dobijo 1.000€ pri nas pa 390€ pa niman nič proti ciganam saj je res da nočejo delat za minimalca saj lahko vlečejo socijalno pomoč

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.01.2019 ob 17:47 kika gost

        In praviš, da ta povezava deluje, da ni nateg? http://www.Internet43.Com Glede na mojo strašno plačo, okoli katere se vse vrti v naši bogi Sloveniji, vem, da moram poiskati kako rešitev :) za bodočnost

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.