https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nenavadne božične tradicije po svetu

25.12.2018 ob 10:30  

Božič je drugi največji krščanski praznik, ki ga verni in neverni obeležujejo po celem svetu. Božična praznovanja se po svetu razlikujejo, saj odražajo lokalno kulturo in tradicijo. Preberite kakšne nenavadne božične tradicije imajo nekaterih državah sveta.

Filipinci začnejo z božičnim praznovanjem že v septembru in ga praznujejo do januarja. Številni po domovih obesijo posebne luči, narejene iz bambusa in papirja. Prav posebno praznovanje pa poteka v mestu San Fernando, kjer zadnjo soboto pred božičnim večerom poteka Festival velikih lantern (Giant Lantern Festival), tam se enajst vasi pomeri v izdelovanju najboljše lanterne.

Foto: Wikipedia 

Norvežani na božični večer skrijejo svoje metle. Tradicija izvira iz davnih časov, ko so ljudje verjeli, da na božični večer čarovnice in drugi zlobni duhovi pridejo iskat metle, na katerih jezdijo po nebu. Poleg tega, da so skrili metle, so moški včasih pred svojimi hišami v nebo nekajkrat ustrelili s puškami in tako pregnali vsa zlobna bitja.

Nenavaden ritual na dan pred božičem izvajajo samske ženske na Češkem. Na ta dan namreč stopijo iz hiše, si s hrbtom proti vratom sezujejo en čevelj in ga nato vržejo čez svojo ramo. Če je peta čevlja gledala proti vratom, je to pomenilo, da bo v naslednjem letu dekle še vedno ostalo samsko. Če pa čevelj pristane tako, da so k vratom obrnjeni prsti, pa je to znak, da se bo dekle v roku enega leta omožilo in da se lahko začne pripravljati na poroko.

V glavnem mestu Venezuele Caracas se ljudje v božičnem času k jutranji maši odpravijo kar na kotalkah. Tradicija je tako popularna, da so med 16. in 24. decembrom nekatere ceste v mestu zjutraj zaprte za promet. Tako lahko verniki varno kotalkajo k maši in nazaj domov.

Indijski kristjani namesto jelke za božič okrasijo bananovce in mangovce. Včasih liste mangovca uporabijo tudi za okrasitev svojih domov.

Na Japonskem je število kristjanov zelo majhno, zato božič ni državni praznik. Kljub temu pa ga nekateri praznujejo in to na prav poseben način - na božični večer tradicionalno večerjajo ocvrtega piščanca iz ameriške restavracije hitre prehrane KFC.

V skandinavskih državah imajo posebno božično tradicijo imenovano Yule Goat. Yule Goat je koza narejena iz slame prevezana z rdečimi trakovi, ki jo uporabljajo kot božično dekoracijo pod in na božičnih drevesih. V nekaterih švedskih mestih pa postavljajo velikanske različice tega okraska. Običaj izvira iz švedskega mesta Gävle, kjer od leta 1966 vsako leto postavijo 13 metrov visok kip koze imenovan Gävle Goat. Tako stara, kot je tradicija postavitve koze, je tudi tradicija požiganja le-te. Odkar so začeli kozo postavljati so jo nepridipravi uspešno požgali že 37-krat. Nazadnje so bili uspešni decembra 2017, poskušali pa so tudi že letos ob čemer so lažje poškodovali levo prednjo nogo.

Foto: Twitter - Gävlebocken 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.