https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Z zbiranjem zamaškov lahko pomagate 9-letniku iz Lendave

18.12.2018 ob 6:05  

Z zbiranjem zamaškov lahko pomagate devetletnemu Marku iz Doline pri Lendavi do nujno potrebne terapije.

Mark Mlakar, tretješolec Dvojezične osnovne šole I Lendava, se je rodil v 32. tednu, a je kljub temu porod potekal normalno. Kmalu po rojstvu pa mu je iz neznanega razloga počila žilica v glavi. Neljubi dogodek je pustil posledice in zdravniki so mu kmalu po tem postavili diagnozo cerebralne paralize 1. stopnje, ob tem pa staršema razložili, da so možganske krvavitve prizadele gibalni del možganov, zaradi česar bo njun otrok gibalno oviran.

Zaradi tega je Mark pozno shodil, šele po drugem letu starosti, sprva pa je hodil zgolj po prstih. Kmalu za tem je prestal prvo operacijo, pri kateri so mu zdravniki podaljšali tetive. Po operaciji se je hoja bistveno izboljšala, a se je kasneje težava ponovila. Mark je postajal vse bolj sključen, situacijo pa so nekoliko izboljšali v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča.

Letos septembra je prestal težji operativni poseg SDR – selektivno dorzalno rizotomijo. S tem posegom so segli v živčevje v hrbtenjači in mu sprostili skrčene mišice, ki jih je potrebno raztezati, da ne bi prišlo do ponovnega krčenja mišičevja in s tem posledično prihajalo do ponovne pokrčene hoje.

Po operaciji se je pričela 9-tedenska rehabilitacija, ponovno v URI Soča, kjer se je znova učil hoje. V prihodnje pa bo Mark potreboval še ogromno fizioterapij in vodne telovadbe, s katerimi bo njegova hoja postala lepša in kvalitetnejša ter predvsem bolj stabilna. Vsak drugi mesec bo imel v URI Soča štiri tedenske rehabilitacije, kar pa zahteva tudi veliko finančnih stroškov.

Zdravstvena zavarovalnica Marku krije maksimalno dve fizioterapiji mesečno, v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Mark bi za normalno in čim boljše okrevanje potreboval vsaj tri fizioterapije tedensko, posamezna pa družino stane okrog 50 evrov. To seveda pomeni, da so vse ostale, razen tistih dveh mesečno, fizioterapije samoplačniške.

Družina je zato s prijatelji začela zbirati zamaške plastenk. Ena tona zbranih zamaškov bi Marku omogočila kar pet kakovostnih fizioterapij. Mark in njegova družina vam bodo zato hvaležni za vsakršno pomoč.

Zamaške lahko oddate na naslednjih lokacijah:

- pri Marku doma (Lendavska cesta 3, Dolina pri Lendavi),

- uredništvo Lendavainfo.com (Trg ljudske pravice 10; pred prihodom poklicati 040 870 137) in

- Monika Hobor (Tomšičeva ulica 43, Lendava).

Marku pa lahko pomagate tudi tako, da mu nakažete prostovoljne prispevke TRR: SI56 0488 8025 0515 771 (Mark Mlakar).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.12.2018 ob 9:26 Gost gost

      Naredite se kaksno zbirno mesto v ms,nemo se vsi iz sobote vozili v lendavo zavolo stuplinov.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.12.2018 ob 11:20 * gost

      V LJubljani bi bilo potrebno nekaj ljudi postaviti pred zid. Milijoni se mečejo sem in tja, za otroka, ki potrebuje terapijo pa ZZZS ne da denarja. Lopovčina v Slovenistanu

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.12.2018 ob 22:03 Hell gost

      ** Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite http://www.3xDate.top

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.