https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Prekletstvo pridnih Pomurcev in Štajercev

19.12.2018 ob 6:00  

V torek, 18. decembra 2018, dopoldan so se naši sodelavci oglasili v Avstrijski Radgoni v pisarni, kjer so jim zatrjevali, da je vse v redu. Tokom dneva so sledile različne informacije. Predvsem so "Ovce" filali s tem, kako je vse v redu. Pozneje, kako bo vse v redu... " jaz jim nič ne verjamem" dodaja avtor pisma, ki podrobneje opisuje kruto resničnost naših delavcev v sosednji Avstriji.

 

Komaj dobro leto je minilo od velike goljufije in le ta se že spet ponavlja. Avtor tega prispevka se je sam priključil 1A karavani konec aprila, ko so na radiu Murski val vsakih 5 minut predvajali reklamo za zaposlitveni kotiček in reklamo za otvoritev nove agencije za zaposlovanje takoj čez mejo v Avstrijski Radgoni. To je vse res, tudi na portalu pomurec.com smo hoteli pisati o tem, vendar smo naleteli na nenavadne stvari na terenu. Na eni strani so namreč ponujali prelepo plačo cca 1700 evrov plus stanovanje, na drugi strani smo mediji dobili vabila za dogodke, do katerih v resnici sploh ni prišlo. Julija je o tej dokaj čudni zadevi pisal tudi POP TV. In kako se je vse začelo?

 

"Ne vem, ali je bil to povod, da smo potem skušali zamenjati agencijo v isti firmi" pravi anonimnež, a navaja, da je bilo v firmi vključenih 5 agencij. "V podjetju, kjer smo delali niso dovolili zamenjave agencije. Še več, "padla je prva žrtev" z 1A Personal". Zaradi vmešavanja v tovrstne zadeve so odpustili eno osebo. Sledilo je poletje, dopusti in naenkrat je bila septembrska plača, ki je bila po besedah avtorja pisma porazna. Natančneje, plača je znašala samo 1500 evrov z 20 nadurami. Oktobrska plača je bila še malo manjša. Delavci so hitro ugotovili, da je nekaj zelo narobe.

Plačilne liste so že od samega začetka zamujale za 3 tedne. Na Arbeiterkammer so pojasnili, da imajo zakonsko časa 1 mesec. Pritožbe so naletele na gluha ušesa. "Prosil sem za novo delavsko obleko ... po 5 tednih je še vedno nisem dobil". Zaposlenim so za tovrstne stvari začeli zaračunavati 55 evrov. Med drugim tudi za odprtje računa pri Šparkasse v Bad Radkersburgu. Za slednjega so delodajalci ponujali določene usluge ("oni vse zrihtajo") saj so za vsakega zaposlenega od banke prejeli 30 evrov. Naj ob tem dodamo, da verjetno še vedno obstaja kak zaposlen, ki namesto na avstrijski račun dobiva plačo na slovenski račun (ki ga je navedel pri prijavi na agencijo).

Banka zdaj tem delavcem grozi z zaprtji računov, ker na račune ne prejemajo več nobenega plačila oziroma plače. Takšni računi pa naj bi bili samo varčevalni računi, saj delavci iz Slovenije nimajo stalnega prebivališča v Avstriji. Nekdo je torej dobro poznal avstrijsko zakonodajo, žal delavci iz Slovenije niso bili med njimi. Potem ko, 17. septembra ni bilo plače so delavci izvedeli, da njihovo podjetje več ne posluje z 1A Personal. Slednje naj bi bilo v stečajnem postopku. Delavci so bili tudi obveščeni, da se morejo obrniti na novo agencijo. Že naslednje jutri, piše avtor besedila, smo zdrveli na Arbeiterkammer in zadevo prijavili. Šele takrat so izvedeli, da je podjetje 11. decembra 2018 razglasilo insolventnost. S tem so delavcem izpuhtele plače za november, december in 14 plača ter preostali del k 13 plači. Ne smemo pozabiti tudi nepravilnosti pri septembrskih nadurah.

Povezavo do internetne strani, kjer se vidi insolventnost, najdete TUKAJ.

 hitri oceni oziroma po podatku z internetne strani bi lahko sklepali, da je bilo preko te agencije zaposlenih 421 ljudi. Pri tem je torej iz 1A "izpuhtelo" oziroma izginilo vsaj 3,5 milijona evrov. Najbrž še precej več saj avtor besedila operira s podatki za urno postavko 11,36 evra bruto. Tekom celotnega dogajanja je v javnost "pricurljal" podatek, da za nas podjetje plačuje 25 evrov na uro. A to je le eno od podjetij, ki je delovalo preko omenjene agencije. 

Edini živ dokaz kaj se v resnici dogaja, so delavci, ki so garali z golimi rokami in nogami (nekateri so staknili tudi poškodbe). Kaj zdaj? Delavci bodo po vsej verjetnosti ostali brez službe in brez denarja. Na Arbeiterkammer sicer trdijo, da bodo zaposleni dobili vse poplačano. V nekaterih državah res obstajajo posebni fondi (skladi), ki v primeru stečaja podjetja zavarujejo zadnje 4 plače delavcev. Tovrstni postopki znajo trajati tudi v najbolj urejenih državah, zato delavci pred prazniki denarja verjetno res še ne bodo dobili. Na koncu pa se le poraja vprašanje, ali bodo odgovorni v tej zadevi ustrezno kaznovani?

Prazniki bodo za nekatere minili v precej žalostnem in jeznem vzdušju. Avtor besedila se ne preda in na koncu zaključi "Za vsako rit raste palica. In dlje, ko raste, bolj udari, kadar udari," pravi slovenski pregovor.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.12.2018 ob 8:42 Mura je večna gost

      Pa rejsan nemren vrvati ka se še tak dajo napelati. V Avstrijo iti delat edijno direktno na firmo, nej pa prejk prevarantske agencije.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.12.2018 ob 10:02 Sosed gost

      https://www.myksv.at/NASApp/web/free/insTicker/showInsTickerDetail.do?iKey=HLEJME8&header=false

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.12.2018 ob 11:31 77 gost

      Denar ni sveta vladar ampak zdravje,ampak dan danes malo ljudi to ve

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.12.2018 ob 11:55 Buldog1971 gost

      Delal za njih.poden od podna ti ljudje.glavno,da so mercedesi.in to iz žuljev ljudi.za take je samo ena stvar....

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.12.2018 ob 13:54 Prekmurec gost

      Glavno ka se financejra FC Čentiba - CSENTE UNITED. Hehehe. Mivan.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.12.2018 ob 19:36 Hell gost

      """ Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite http://www.3xDate.top

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.