https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Največ Slovencev ima rojstni dan na prvi dan v letu

01.01.2019 ob 17:00  

Po podatkih Statističnega urada RS ima največ prebivalcev Slovenije rojstni dan 1. januarja. Največ Slovencev tudi slavi rojstni dan v januarju. Petek pa je dan, ko se je rodilo največje število Slovencev.


1. januarja ima rojstni dan 7552 Slovencev

7552 prebivalcev Slovenije 1. januarja poleg novega leta praznuje tudi svoj rojstni dan. Toliko prebivalcev ima namreč ta datum v uradnih dokumentih naveden kot datum rojstva. Zanimivo pa je, da je dan pred tem, na silvestrovo, rojenih najmanj prebivalcev Slovenije (4731), če izvzamemo 29. februar.

Oba podatka sta deloma posledica navade iz časa, ko so se otroci večinoma rojevali doma. Številni starši otrok, ki so se rodili na zadnji dan ali zadnje dni v letu, so namreč pri prijavi rojstva navedli kot datum otrokovega rojstva 1. januar. S tem so otroka formalno pomladili za eno leto, zato so ga lahko dlje časa zadržali doma, saj je začel hoditi v šolo leto pozneje. Predvsem je bilo to pomembno za fante, ker so tako lahko šli k vojakom leto pozneje.

Táko prijavljanje rojstev je bilo mogoče, dokler se večina otrok ni rodila v porodnišnici ali drugi zdravstveni ustanovi, ki tudi uradno prijavi rojstvo.

Po letu 1970, ko se je že 96 % otrok rodilo v porodnišnici in se je s tem možnost prijave nepravega datuma rojstva zelo zmanjšala, sta se števili prebivalcev, rojenih na 1. januar in 31. december, približno izenačili.

V zadnjih desetih letih se je število prebivalcev, rojenih na 1. januar, zmanjšalo za 250, število prebivalcev, rojenih na 31. december, pa povečalo za več kot 100.

Na drugem mestu po številu rojstev je 1. oktober

Po številu rojstev na posamezni dan je na drugem mestu 1. oktober. Na ta dan se je rodilo 6375 prebivalcev Slovenije. Po številu pa izstopajo tudi dnevi v zadnji tretjini septembra torej dnevi po približno devetih mesecih od božično-novoletnih praznikov. Takrat praznuje rojstni dan od 6.100 do 6.200 prebivalcev dnevno.

Največ v januarju, najmanj novembra.

Število rojstev v posameznih mesecih je največje januarja. Ta mesec se je rodilo 180.666 prebivalcev Slovenije. Sledita pa mu marec s 180.068 rojenimi prebivalci ter maj, ko je rojenih 178.842 prebivalcev. Najmanj prebivalcev pa rojstni dan praznuje novembra. Ta mesec je rojenih le 160.895 oseb.

Najmanj prebivalcev se je rodilo na nedeljo

Zanimivi so tudi podatki o tem koliko oseb se je rodilo na posamezni dan v tednu. Velike razlike med posameznimi dnevi sicer ni, podatki pa kažejo, da se je največ prebivalcev Slovenije rodilo na petek, in sicer 305.071 oseb oziroma 14,8 odstotka vseh prebivalcev. Najmanj, 275.229 prebivalcev oziroma 13,3 odstotka vseh prebivalcev, pa se je rodilo na nedeljo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.01.2019 ob 19:18 lol gost

      Tudi vsak migrant ima 1.1. roj,dan.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.