https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Za nočitve v Sloveniji bomo odslej plačevali več

03.01.2019 ob 13:00  

Letošnje leto prinaša nekaj sprememb na področju zakonodaje, med drugim so turistični ponudniki na podlagi zakona o spodbujanju razvoja turizma od 1. januarja 2019 začeli turistom poleg turistične takse zaračunavati še promocijsko takso. 


Z zakonom o spodbujanju razvoja turizma, ki je začel veljati 15. marca prejšnje leto so občine dobile možnost povišanja turistične takse do največ 2,50 evra na osebo na dan, skupni znesek pa lahko znaša največ 3,125 evra. Promocijska taksa znaša četrtino zneska obračunane takse. Medtem, ko je turistična taksa prihodek občin, bo promocijska taksa namenjena izključno Slovenski turistični organizaciji. Ta jo bo namenila za promocijo Slovenije na tujih trgih.

Foto: Visit Pomurje

Na gospodarskem ministrstvu ocenjujejo, da se bo v letu 2019 zbralo za 4,7 milijona evrov promocijske prakse. V letu 2016 je skupen znesek turistične takse znašal 11,8 milijona evrov, leto kasneje pa 13,5 milijona evrov.

Občine so tako lahko sprejele nove odloke s katerimi so določile višine turistične takse, dodale pa so jim še znesek promocijske takse. Po podatkih gospodarskega ministrstva bodo tako najvišjo turistično takso (3,125 evra) plačevali gostje, ki bodo prenočili v občinah Ljubljana, Bled in Kidričevo. V občini Piran, kjer so doslej našteli največ turističnih nočitev na leto bo odslej potrebno namesto 1,265 evra odšteti 2,50 evra, kjer pa je že vključena promocijska taksa v višini 0,50 evra. Občine, ki so se odločile, da turistične takse ne zaračunavajo ali je ne bodo, tudi niso zavezane k zaračunavanju promocijske takse.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.