https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kristjani danes praznujejo praznik svetih treh kraljev

06.01.2020 ob 6:05  

Sveti trije kralji, imenovani tudi Trije modreci, so bili neobičajni tujci, ki so se od daleč prišli poklonit novorojenemu Jezusu. Imenovali so se Boltežar, Miha (Melhior) in Gašper. 


Sveti trije kralji, je krščanski praznik, ki se vsako leto praznuje 6. januarja, in se praznuje v spomin na prihod treh kraljev k novorojenemu Jezusu. Gašper, Miha in Boltežar, imenovani trije kralji ali Trije modreci, so se prišli poklonit novorojenemu Jezusu. Po Matejevem evangeliju so modreci prišli iz vzhoda v Jeruzalem, spremljala pa jih je zvezda repatica oziroma Betlehemska zvezda. 

 Foto: radiovaticana.va

V mestu Jeruzalem jih je sprejel kralj Herod, ki je želel, da mu modreci povedo, kje so bo rodil Jezus, da bi ga lahko on ubil. Ko so modreci našli Jezusa, so mu podarili tri darove, in sicer: sveto kadilo (kot Bogu), zlato (kot kralju) in plemenito miro (kot človeku). Bog jim je nato ukazal, da se naj ne vračajo k Herodu, ampak se naj vrnejo v svojo deželo po drugi poti.

 Foto: narodne-pesmi.si

S 6. januarjem, ko praznujemo Svete tri kralje, se končajo tudi ostali božični običaji. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.01.2020 ob 21:06 Lendavski nadvojvoda gost

      Ne mi zamerit,vodka je bila,špricer,žganijca,svetu trojstvu.😎

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.