https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pravoslavni verniki praznujejo božič

07.01.2019 ob 11:30  

Pravoslavni verniki danes, 7. januarja 2019, praznujejo božič, praznik Jezusovega rojstva. 

7. januarja 2019, praznujejo pravoslavni verniki božič, praznik Jezusovega rojstva. Praznujejo ga 13 dni po katolikih in evangeličanih. V Ljubljani so božič pričakali s polnočno mašo v ljubljanski pravoslavni cerkvi. ˝Vernike Srbske pravoslavne cerkve je ob božiču s pismom nagovoril patriarh Irinej, ki je zapisal, da je rojstvo Jezusa Kristusa osrednji, ključni in najpomembnejši dogodek svetovne zgodovine, ko se je Bog združil s človekom. Med drugim se je dotaknil vojne na ozemlju nekdanjih republik Jugoslavije v začetku 90. let prejšnjega stoletja in pozval k odpuščanju in spravi,˝ so zapisali na STA. 

Foto: ekoper.si

V nedeljo, 6. januarja 2019, so imeli v pravoslavni cerkvi badnji dan, ki pomeni pričakovanje oziramo bdenje. Ta dan je potekalo bogoslužje v ljubljanski pravoslavni cerkvi. Po bogoslužju so vernikom razdelili slamo in hrastove veje, da so jih odnesli domov in jih zažgali. Ob polnoči so se ponovno zbrali pri prazničnem bogoslužju. 

Foto: nova24tv.si

˝Verniki omenjenih cerkva božič praznujejo pozneje kot večina kristjanov, saj v 16. stoletju niso sprejeli koledarja, ki ga je uvedel papež Gregor XIII. Tako še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja 13 dni. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejeli novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že obeležile,˝ so zapisali na STA.

7. januarja, božič poleg Srbov praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Belorusiji, Rusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, aleksandrijski, antiohijski in carigrajski patriarhiji. 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.01.2019 ob 18:45 beda gost

      Pravoslavni verniki praznujejo božič ! In mi z njimi, vsaka jim čast .

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.