https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Bankovec za 500 evrov se poslavlja

08.01.2019 ob 6:05  

Banka Slovenije bo 26. januarja konec dneva prenehala z izdajanjem bankovcev za 500 evrov.


Svet Evropske centralne banke (ECB) je že 4. maja 2016 sklenil, da trajno ukine izdelavo bankovca za 500 evrov in ga izključi iz serije Evropa. Takrat so tudi napovedali, da naj bi se bankovci za 500 evrov prenehali izdajati okoli konca leta 2018.

Skladno s tem je bilo na ravni Evrosistema dogovorjeno, da bodo nacionalne centralne banke (NCB) Evrosistema z izdajo prenehale 26. januarja 2019, medtem ko lahko preostali tržni udeleženci (poslovne banke, menjalnice …) v obtok še naprej ponovno vračajo te bankovce tudi po tem datumu.

Po prenehanju njihovega izdajanja bodo bankovci za 500 evrov ohranili status zakonitega plačilnega sredstva in jih bo še naprej mogoče uporabljati kot plačilno sredstvo in kot hranilca vrednosti. Bankovci za 500 evrov bodo ohranili svojo vrednost in jih bo v Banki Slovenije mogoče zamenjati neomejeno dolgo, so povedali na Banki Slovenije.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.