https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Prihaja čas spomladanske utrujenosti

23.03.2019 ob 10:00  

Prepričanje, da je spomladanska utrujenost bolezen je zmotno, saj predstavlja le stanje organizma ko letni čas prehaja iz zime v pomlad. Praviloma prizadene občutljive ljudi, starejše in tiste s kroničnimi boleznimi.


Simptomi

Običajno se stanje pojavi v mesecu marcu ali aprilu, med prehodom iz zime na pomlad. Osebe čutijo močno utrujenost, kljub zadostni količina spanca, izčrpanost, brezvolje, manjšo učinkovitost pri delu in nezmožnost prenašanja fizičnih naporov. 

Vzroki

Gre samo za stil življenja med zimo. Telo se manj giba, ostaja na toplem brez pretiranih sprememb v temperaturi. Prav tako običajno pridobi odvečno težo.

Spomladi se vreme izboljša in temperature se dvignejo, dan se podaljša, večja je izpostavljenost sončni svetlobi. Zaradi povišane temperature se širijo žile v telesu in povečajo pretok krvi po telesu. Telo zaradi povečanega pretoka krvi v možgane in pohitrenega metabolizma potrebuje več energije. Posledica je utrujenost.

Čez zimo je hrana bolj enolična s primanjkljajem svežega sadja in zelenjave, posledično vitaminov in mineralov. Vse to v kombinaciji s pomanjkanjem sončne svetlobe vpliva na hormonski ritem, ki nas osrečuje ali žalosti.

 

Rešitve

Sprememba načina življenja. Zelo učinkovito je povečanje količine gibanja, sprehodi ali rekreacija na svežem zraku, prav tako ne pozabite na hrano. Jejte čim več sezonskega sadja in zelenjave, držite se lokalno pridelane hrane, saj je praviloma bogatejša z vitamini in minerali. V obroke vključite tudi hrano bogato z vitaminom C.

Lahko se lotite tudi spomladanskega čiščenja telesa, ki bo vaše telo rešilo strupov, ki so se čez zimo nabrali v vas. Prav tako boste pospešili delovanje organov in s tem izgubili kakšen odvečni kilogram.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.