https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Kartice zdravstvenega zavarovanja bodo zamenjane

10.01.2019 ob 6:00  

ZZZS je oktobra 2018 pričel izvajati zamenjavo kartic zdravstvenega zavarovanja druge generacije, ki so bile izdelane po letu 2008 in jim poteče veljavnost 10 let.


Zamenjava poteka avtomatsko, zamenjane bodo vse kartice, ki so bile izdelane in izdane v letu 2008 ali kasneje, ter so v uporabi deset let. Takih kartic zdravstvenega zavarovanja v slovenskem zdravstvenem sistemu ni mogoče več uporabiti.

Zamenjava kartic je brezplačna. Vsem, ki jim bodo kartico zamenjali, bo ZZZS mesec dni pred potekom veljavnosti kartice zdravstvenega zavarovanja poslal novo kartico zdravstvenega zavarovanja, s priloženim spremnim dopisom, ki vsebuje potrebna pojasnila.

Kartice se bodo pošiljale zavarovanim osebam na naslov za vročanje ali začasni naslov ali na stalni naslov. Izdelane kartice, ki jih zavarovane osebe ne bodo prevzele po pošti, se bodo vračale v depo ZZZS Službe za poslovanje s karticami, od koder jih bodo na zahtevo uporabnika lahko ponovno poslali.

Na zunanjosti novih kartic, izdanih od 22. oktobra 2018, bo vidno izpisan tudi datum veljavnosti.

Zamenjane ne bodo kartice prve generacije, ki ostajajo še naprej veljavne

Danes so v uporabi tri različne generacije kartic, ki se razlikujejo po varnostnih mehanizmih, ki jih uporabljajo oziroma po značilnostih uporabljene infrastrukture javnih ključev.

Prva generacija kartic, ki je bila izdana med letoma 2000 in 2008 ima neomejeno veljavnost, saj uporablja varnostni mehanizem, ki nima časovne omejitve.

Druga generacija kartic se je izdajala od leta 2008 do leta 2015, tretja generacija kartic pa se izdaja od leta 2015 naprej. Tako druga kot tretja generacija kartic uporabljata varnostne mehanizme, ki temeljijo na digitalnih potrdilih, pri katerih se vedno uporablja časovna omejitev veljavnosti digitalnega potrdila.

Veljavnost teh dveh generacij kartic je zato omejena na 10 let od izdaje in je bila določena na osnovi pričakovane življenjske dobe uporabljenega materiala kartice ter opredeljene veljavnosti digitalnega potrdila.

Na ZZZS pojasnjujejo, da so pri opredelitvi veljavnosti digitalnega potrdila upoštevali mednarodne standarde in priporočila s področja informacijske varnosti tako, da so s čim daljšo veljavnostjo digitalnih potrdil obdržali zadovoljivo raven varnosti in hkrati omejili stroške, ki bi nastali zaradi prepogoste menjave kartic.

Foto: ZZZS

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.01.2019 ob 16:42 biznis je biznis gost

      Vsake nekaj let je treba kaj menjat. Izdelovalec kartic pa bo plačal kakšno letovanje v eksotične kraje tistim, ki naročijo take zamenjave. Če je samo 5 EUR zaslužka na kartico in je cca 2 milijona ljudi v SLO, ki morajo imeti kartico, to čez palec znese 10 milijonov EUR. DOBER POSEL !!!!

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.01.2019 ob 17:22 GWNTRAJBAR gost

      Pa bo še kanček korubcije pa lepotizma itd.Po slovensko

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.01.2019 ob 20:22 lopatkovič gost

      To tudi napišite,da prvega marca Adriatic dviguje premijo za dopolnilno zavarovanje po tem pa bo še sledil Triglav in Vzajemna . Res ni nikogar,da bi to ropanje preprečil in ukinil to dopolnilno plačevanje ?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.01.2019 ob 21:47 DEDI DEDI gost

      Že sto let obljubljajo politiki da dodatnega zavarovanja ne bo več.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.