https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Pazite se teh spletnih prevar

15.01.2019 ob 6:00  

Po spletu kroži ogromno prevar, ki so namenjene pridobivanju vašega denarja ali kraji podatkov. Za vašo varnost smo pripravili seznam najbolj pogostih.


Nigerijska prevara

Ta ja daleč najbolj znana in priljubljena med spletnimi zločinci. Vačina ljudi jo preprosto ignorira, nekaj pa je takih, da taki prevari nasedejo in ostanejo brez zajetne vsote denarja.

V elektronskem sporočilu se vam predstavi neznanec iz Nigerije, ki pravi da ima veliko vsoto denarja in jo želi spraviti iz svoje države, pri tem pa poterbuje vašo pomoč. V zameno za pomoč vam obljubi del denarja, za garancijo da mu boste res pomagali, pa od vas zahteva plačilo “varščine.”

Zmaga na loteriji

Ta prevara se začne preko elektronske pošte in je relativno pogosta. Sporočilo pravi, da ste na tuji loteriji zadeli večjo vsoto denarja, preden ga pa dobite od vas zahtevajo plačilo stroškov procesiranja. Obljubljenega denarja seveda nikoli ne dobite. 

Lažne spletne strani

Z angleškim izrazom “phishing” označujemo lažne spletne strani, ki se pretvarjajo, da so prave. Večinoma gre za strani, ki imitirajo banke. Takšno prevaro smo imeli tudi v Sloveniji, ko so kriminalci postavili spletno stran, ki je ponazarjala banko NLB. Nepridipravi vas preko spletne pošte prosijo, da se prijavite v banko, pri čemer vpišete vašo številko računa in PIN kodo.
Pozor: Nobena prava banka od vas preko spleta ali pošte nikoli ne zahteva zaupnih osebnih podatkov.

Kreditne kartice in posojila

Pri tej prevari dobite ponudbo za zelo ugodno posojilo ali kreditno kartico, ki sta neprimerljivo velika v primerjavi z vašimi dejanskimi zmožnostmi odplačevanja. Vnaprej pa morate plačati manjši strošek. Tukaj se prevara konča, saj po plačanem strošku ne dobite nobenega posojila ali kartice.

Ponudbe za predobre službe

Te prevare vas praviloma doletijo, ko na spletno stran za iskanje zaposlitve naložite življenjepis. V prevari dobite povabilo za službo, v kateri za malo dela dobite visoko plačilo. Pogosto vam podjetje obljubi del vsake transakcije. Praviloma gre v teh primerih za krajo osebnih podatkov.

Piramidne sheme

O njih ste že veliko slišali, pa vendar so zelo pogoste tudi danes, kljub temu da so ilegalne, prav tako je prepovedano sodelovanje v taki shemi. Gre za to, da dobite ponudbo o pridružitvi programu, s katerim boste lahko na hitro zaslužili veliko denarja. Na začetku plačate vstopni strošek, ki ga praviloma pobere tisti, ki je shemo začel.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.01.2019 ob 8:34 lepec gost

      Kaj pravi na te zadeve g. dr. Robertino Celenzio????

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.01.2019 ob 18:16 Piramida gost

      Od kdaj je piramidna shema nelegalna?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.