https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Domanjševcih predstavili publikacijo Šalovske elegije

15.01.2019 ob 6:05  

V petek so v domanjševskem v kulturnem domu predstavili publikacijo Šalovske elegije, v kateri so zbrane pesmi in ljubezenska pisma, katera je med letoma 1930 in 1932 pisal János Benčec Abraham. 

Knjigo sta uredila Mark Krenn in Bobovec Szabó Petra, izdala pa sta jo Pomurska madžarska narodna skupnost in Zavod za kulturo madžarske narodnosti Lendava.

Navzoče na predstavitvi sta pozdravila Ferenc Horvath, predsednik madžarske krovne organizacije in predsednik madžarske narodne skupnosti Šalovci Dušan Orban. 

 

V polni dvorani sta knjigo, ki je napisana dvojezično, v madžarskem in slovenskem jeziku, predstavila oba avtorja. V publikaciji, ki je sestavljena iz treh delov, je 218 madžarskih ljudskih pesmi v kateri je veliko napisano o samem življenju v Šalovcih med obema vojnama, vse skupaj pa je opremljene tudi s fotografijami. Drugi del rokopisa vsebuje spominske verze, tretji del pa zbirko ljubezenskih pisem. Avtorja publikacije sta za zbiranje in obdelovanje gradiva potrebovala skoraj tri leta.

O vrednoti zbranih pesmi je spregovoril zbiratelj madžarskih ljudskih pesmi Horváth Károly ml. Predstavitev je vodila Ilona Zadravec Szekeres, popestrili pa so jo Ljudski pevski zbor iz Domanjševcev.

Na predstavitvi so bili prisotni tudi potomci Jánosa Benčec Abrahama, med drugimi njegova hčerka z družino. Vsak, ki je prišel na predstavitev je na koncu prejel izvod knjige od MNSS Šalovci. 

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.