https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Policisti izvajajo poostren nadzor

15.01.2019 ob 13:00  

Policisti so 14. januarja pričeli z dvotedensko akcijo poostrenega nadzora nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Namen akcije je zmanjšati število tovrstnih prekrškov in tako izboljšati prometno varnost.


Pod okriljem Javne agencije RS za varnost prometa bo tudi letos po vsej državi potekala preventivna akcija, s katero bodo voznike opozarjali, da telefoniranje ne sodi za volan. Policisti bodo zato dva tedna poostreno nadzirali, ali vozniki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon in druge naprave ter opremo (masko, slušalke, tablice, prenosne računalnike), ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje. Med akcijo bodo pozorni tudi na ostale prekrške, ki zmanjšujejo varnost v prometu.

Zmanjšana zbranost

Če voznik telefonira med vožnjo, je to primerljivo, kot če bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS sporočila voznik štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji.
Uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja. Spregleda lahko drugega udeleženca (pešce, kolesarje, drugo vozilo) ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo. Prav tako vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo zastoje v prometu.

Porast uporabe mobilnih telefonov

Zadnja leta se uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo povečuje. Takšno ravnanje pa ima velik negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost. Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, razen z uporabo naprave za prostoročno telefoniranje. Predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon, je 120 evrov.

Vendar pa policisti opozarjajo, da tudi prostoročno telefoniranje ni varno, zato svetujejo, da med vožnjo ne upravljate s telefonom. Med vožnjo tako ne opravljajte pogovorov po telefonu, ne pregledujte socialnih omrežij, si ne zapisujte opomnikov, ne brskajte po spletnih straneh, ne fotografirajte ali snemajte, ne uporabljajte telefona za navigacijo, saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso našo pozornost.

Ustavite se

V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom. Tudi kolesarjem in pešcem svetujejo, naj bodo pozorni na različne prometne situacije. Še posebej nevarna je raba mobitela med vožnjo s kolesom, saj otežuje upravljanje kolesa in zaviranje. Globa za uporabo telefona med vožnjo kolesa ali mopeda (za katerega vonik ne potrebuje vozniškega dovoljenja) je 40 evrov. Tudi pri prečkanju ceste ne uporabljajte mobilnih telefonov.

Foto: Policija.si

Policisti s preventivno akcijo "Trenutno nedosegljiva" apelirajo na voznike, da izklopijo telefon med vožnjo ali pa varno ustavijo na primernem mestu in tam opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS ter šele nato nadaljujejo pot.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.01.2019 ob 17:45 lepec gost

      Moj stari oča rejdno telefonejra med vožnjo!!!!! Stavite ga

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.01.2019 ob 21:09 gost

      Nej ga stavlati,ka ma malo penzijo.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.01.2019 ob 0:25 gps gost

      Kaj pa današnje multifunkcijske konzole z velikim displejem na dotik v sredini armaturke. Od radija, telefona, GPS in še malo morje drugih zadev. Eni so kar prliepljeni gor. Več časa porabijo, da buljijo v GPS, kot na cesto. In potem si še med vožno prek tega zaslona na dotik cel čas rihta klimo. Potem išče glasbo na MP3. In spet nazaj na GPS. Takšen je bistveno bolj nevaren, kot nekdo, ki ima telefon na ušesu in gleda ns cesto.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.