https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Te eksotične rastline lahko gojimo tudi pri nas

26.04.2020 ob 13:01  

V naših klimatskih razmerah eksotične rastline praviloma ne uspevajo, a z malo iznajdljivosti lahko poskrbimo, da jim je udobno tudi pri nas. Predstavljamo vam nekaj vrst in nasvetov za gojenje takšnih rastlin na naših tleh.


Zima

Od pozne pomladi do zgodnje jeseni bi vse spodaj omenjene sorte lepo uspevale na prostem, saj je glavni problem hladna zima. Te vrste so navajene na mile zime, kar pomeni, da ne tolerirajo zmrzali. Nekatere sorte portebujejo minimalno temperaturo vsaj 15 stopinj celzija, a teh se bomo v članku izognili.

Nove sorte

S tehnikami selektivnega razmnoževanja so proizvajalci ustvarili sorte, ki so bolj odporne na mraz in ostale stresne faktorje, zato lažje preživijo tudi v hladnejših območjih.

  1. Banana

Vsem dobro poznan sadež lahko po novem vzgojimo tudi pri nas, pomembno je le, da rastlino čez zimo zaščitimo. Sorta Balbisiana in podobne so dokaj odporne na mraz, vseeno pa niso popolnoma privajene na naše okolje in potrebujejo več nege.

  1. Paw-Paw

Rastlina izvira iz Severne Amerike, imenujejo pa jo tudi indijanska banana. Pri nas je nepoznana, njeni sadeži pa imajo okus, ki je mešanica manga, banane in ananasa. Rastlina v našem podnebju prezimi brez težav.

Foto: Paw-Paw, sadikanadom.si

  1. Lubenica

Je enoletna rastlina in določene sorte so prilagojene za hladnejša podnebja. Kljub temu potrebuje čim več toplote in dobro pognojeno zemljo.

  1. Granatno jabolko

Praviloma jih zasledimo v toplejših predelih Evrope, tudi na Balkanu, ampak  določene sorte so odporne tudi do -17 stopinj Celzija.

  1. Figa

Fige so pri nas nekoliko bolj razširjene, a priporočamo izbiro sorte, ki je bolj odporna in lahko prezimi. Nekateri pridelovalci jih čez zimo pokrijejo ali drugače zaščitijo.

Zahtevnejše rastline

Zgoraj naštete rastline lahko pri nas uspešno prezimijo, sledi pa nekaj rastlin, ki jih moramo čez zimo zaščititi pred zmrzaljo in postaviti na toplo. Zadostujeta bodisi klet ali rastlinjak.

  1. Avokado

Avokado je zimzelena širokolistnica, kar pomeni da čez zimo ne odvrže svojih listov. V primeru da listi zmrznejo, rastlina umre. Priporočamo, da avokado posadite v večji lonec, a poskrbite, da ga boste lahko pred zimo premaknili na toplo. V primernih pogojih lahko drevo zraste do 20 metrov visoko, ampak od vaše lončnice ne pričakujte takšne velikosti.

  1. Mango

Za mango velja podobno kot za avokado, prav tako lahko dobite z drevesa nekaj plodov. Količina plodov bo omejena z velikostjo rastline, ta pa z velikostjo lonca za sajenje.

  1. Ananas

Tega lahko brez večjih problemov gojimo v loncu, saj je nizka rastlina in ne potrebuje veliko prostora. Vzgojimo ga lahko kar iz ananasa kupljenega v trgovini, prvi sadež pa lahko pričakujemo po dveh letih.

  1. Ingver in kurkuma

Ingver in kurkuma sta enostavna za pridelavo, saj sta gomoljnici, ki se hitro razmnožujta. Posadite ju v lonec in ju zaščitite pred mrazom pa vam bosta dobro obrodili.

Foto: Ingver in kurkuma 

Zanimivo

Sepp Holzer je avstrijski permakulturni kmetovalec, ki v gorskih predelih na 1500 metrih nadmorske višine, med drugim, goji limone, pomaranče in kivije. Vse to z uporabo naravnih termičnih zakonov in brez rastlinjakov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.04.2020 ob 10:59 Carolina gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel ..................................... >>>>>>­­­­­­w­­­w­­­w­­­.­­­b­­­u­­­z­­­z­­­7­­­0­­­.­­­c­­­o­­­m­­­

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.04.2020 ob 11:54 Bajc gost

      Ges zaslužin več,pa se ne oglašan pa ne ponujan drugin laži in prevare.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.