https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Republika Makedonija spremenila ime

14.01.2019 ob 14:34  

Makedonski parlament je z 81 glasovi sprejel dopolnila ustave, s katerimi se bo v skladu s sporazumom z Grčijo ime države spremenilo v Severna Makedonija.


Sprememba ustave je bila potrebna v skladu z junija lani doseženim dogovorom med Skopjem in Atenami o imenu države. Prespanski dogovor, ki bo po desetletjih grške blokade zaradi imena odprl pot Makedoniji v EU in Nato, mora ratificirati tudi grški parlament. Šele z ratifikacijo v grškem parlamentu bo sicer sprememba imena stopila v veljavo, piše Svet24.

Grški premier Aleksis Cipras je makedonskemu kolegu Zaevu danes že čestital ob »uspešnem zaključku postopka spremembe ustave«. Pred tem je že napovedal, da bo potem, ko jih bo Skopje uradno seznanilo s spremembo ustave, v parlament vložil predlog za ratifikacijo Prespanskega sporazuma, in sicer do konca meseca. »Kmalu zatem" naj bi parlament glasoval tudi o protokolu, ki bo omogočil članstvo Makedonije v Natu, ki ga je Grčija zaradi spora o imenu Makedonije blokirala več kot dve desetletji.

Za ratifikacijo sporazuma v grškem parlamentu je potrebna navadna večina najmanj 151 poslancev v 300-članskem parlamentu. Vendar pa ima Ciprasova vlada v parlamentu tesno večino 152 poslancev, od katerih jih je 145 iz njegove leve stranke Siriza, sedem pa iz desne nacionalistične koalicijske stranke Neodvisni Grki (Anel), ki sporazuma ne podpira. V primeru vložitve sporazuma v parlamentarni postopek je njen vodja Panos Kamenos napovedal, da ga ne bodo podprli, grozil pa je tudi z izstopom stranke iz vlade, kar bi lahko sprožilo predčasne volitve.

Javnomnenjske ankete v primeru volitev Ciprasu nakazujejo manjšo podporo od vodje konservativne opozicijske Nove demokracije Kiriakosa Micotakisa, ki je že napovedal, da bo blokiral sporazum z Makedonijo.

Mnogi Grki sporazumu nasprotujejo, saj zaradi istoimenske grške pokrajine in povezav z grško dediščino nasprotujejo, da bi ime sosednje države vsebovalo Makedonijo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.