https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Ob druženju in pesmi ohranjali stare običaje

Lipa, 21.01.2019 ob 19:00  

V petek, 18. januarja je Kulturno društvo Lipa organiziralo Lüjpanje tikvinoga semena v Cimprani iži v Lipi. Namen dogodka je obujanje starih običajev ter seveda druženje.


V Cimprani iži v Lipi se jih je zbralo v lepem številu, z namenom, da obujajo star običaj, "lüjpanje tikvinoga semena". Dogodek prirejajo že nekaj manj kot deset let, vsakokrat pa sami sadijo buče, jih 2-3x na leto okopajo, ročno poberejo in nato čistijo, tako kot se je to počelo nekoč. Seme nato shranijo in v sredini januarja nato sledi "lüjpanje".

Seme dva dni prej namočijo tako kot nekoč, nato se pa zberejo in ob ljudski pesmi ter druženju "lüjpajo". Dogodka so se lahko udeležili tudi drugi, ne le člani društva in tako večer preživeli v prijetni družbi. Po delu se prileže kaj za pod zob, zato so ob koncu "pajali" kruh, prav tako pa ni manjkala niti žlahtna kapljica.

Olupano seme nato posušijo ter porabijo za lastne potrebe društva, vendar pa gre v prvi vrsti, kot že zapisano, za prijetno druženje in ohranjanje starih običajev. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.01.2019 ob 20:33 tikvaš gost

      OJ LIPLANČANCI, GDA SE PA TE PAJAU KRÜJ PRI TUN DELI, VE PA TÜ SE JE JEDEL JABUKOV LEPIJ, KUKURČNE PUGAČE ELI PA CILOU RITAŠI. Drugo ne vejte, kak pajani krüj. 30 let sem živel v tem opravilu, pa ja vemo, kaj smo jedli.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.01.2019 ob 11:00 Melinčar gost

      Spoštovani liplančanci za čestitati vam je !!!! Tak se dela ! Vse staro ,vse mlado, vse se naj veselij pa obujanje takih običajev nas bogatij ! Lepo delo pa lejpa pesem družita ljudij!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.