https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

V Sloveniji še vedno veliko korupcije

29.01.2019 ob 13:00  

Transparency International je objavil indeks zaznave korupcije 2018, kjer je Slovenija dobila oceno 60, uvrščena pa je dve mesti slabše kot lansko leto in od leta 2012 ni vidnejšega napredka na omenjenem indeksu.


Slovenija je tako dosegla 36. mesto na indeksu zaznave korupcije ter oceno 60. Ocena 0 pomeni visoko koruptivnost države, ocena 100 pa ravno nasprotno, torej državo z nič korupcije. Lansko leto je Slovenija dobila oceno 61, na lestvici držav pa je izgubila dve mesti. Od leta 2012 tako naša država ne beleži vidnejših napredkov glede korupcije, na Transparency International Slovenia pa ocenjujejo, da ni ključnih sistemskih premikov, ki bi izboljšali stanje na področju boja proti korupciji. Sprememb v pozitivno smer med drugim tudi ni, ker sprejemanje novel zakona o integriteti in preprečevanju korupcije poteka prepočasi, prejšnjemu sklicu Državnega zbora pa je za sprejem zmanjkalo časa.

Pri Trasparency International Slovenia opažajo tudi premalo napredka pri vzpostavljanju integritete najvišjih predstavnikov oblasti, saj DZ še ni sprejel etičnega kodeksa za poslance in neizpolnjevanje mednarodnih priporočil in zavez s področja preprečevanja korupcije meče slabo luč na vse javne institucije. Na zaznavo korupcije vpliva tudi nesmotrna poraba javnih sredstev, zato v okviru Pakta integritete TI Slovenia od leta 2016, kot neodvisni opazovalec spremlja energetsko sanacijo bolnišnic.

Indeks korupcije v določeni državi določajo glede na zaznavo koruptivnosti javnega sektorja, naslanjajo pa se na neodvisne vire, tudi na ustanove s področja upravljanja in analize poslovnega prostora. Najvišje sta se uvrstili Danska z oceno 88,1 in Nova Zelandija z oceno 87,2, najnižje pa Južni Sudan (ocena 13) in Somalija z oceno 10. Na TI Slovenia razlagajo, da se nižje uvrščajo države, ki ne zagotavljajo medijske svobode in, kjer so novinarji pogosto preganjani zaradi svojega poročanja, prav tako pa je vidna povezava med indeksom zaznave korupcije in zagotavljanjem prostora za delovanje civilne družbe.

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.01.2019 ob 13:58 biznis je biznis gost

      Korupcija ja za nekatere del posla. Je pač tako, da določenih poslov ne moreš narediti, če ne podmažeš. Spomnim se zgodbe, ko se je sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja pričela gradnja avtocestnega križa. Mi je povedal človek, ki je vozil tovornjak pri obrtniku. Obrtnik si je sposodil denar, ker je bilo treba na podpis pogodbe priti z določeno vsoto takrat še Nemških mark. Drugače se z njim sploh niso pogovarjali. To so bili samo podizvajalci in za vse je veljalo enako. Tiste Marke so se seveda potem obračunale v ceni. To je samo majhen kamenček v mozaiku in kapljica v morje. V zadnjih 25 letih je za vse "provizije" šlo nekaj milijard EUR!!!! In tudi čisto vseeno je, katera opcija je na oblasti. To je del naše kulture !!!!!

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.01.2019 ob 17:28 77 gost

      Korupcija je bila in vsako leto je večja in kdo dela korupcijo politiki,delodajalci,menedžerji,nekateri zdravniki,sodniki,odvetniki itd.....Slovenija je leglo korupcija na svetu in to že 28 let.

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.01.2019 ob 10:01 gost

      Udbomafija je požrešna.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.01.2019 ob 13:23 DF gost

        Vprasaj se zakaj v Jugoslaviji za casa Tita ni bilo korupcije in zakaj je obstajal Goli otok. Ni bil Goli otok za politicne zapornike kot lazejo danes Jansevi desnicarji temvec tudi za najvecje kriminalce in lopove.

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.