https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Starši želijo spremeniti šolski sistem

30.01.2019 ob 11:00  

V slovenskih šolah se je začelo zbiranje podpisov za spremembo slovenskega šolskega sistema, kar pa ni razburilo samo staršev, ampak tudi širšo javnost. 

Društvo sveta staršev je neprofitna in nevladna organizacija, ki se ukvarja z večjo prepoznavnostjo protokolov v izobraževalnem sistemu, dvigom udeležbe vseh deležnikov in ustvarjanje pogojev za izmenjavo informacij in medsebojnega delovanja na področju šolstva. Društvo opozarja na nepravilnosti protokolov, obvešča starše in učitelje o njihovih pravicah v izobraževalnem sistemu, na podlagi zakonodaje. Po statutu društvo informira širšo javnost, učence, psihologe, pedagoge, ravnatelje, občine, inšpektorat in ministrstvo. 

Na spletni strani Društva sveta staršev so zapisali: ˝Državljani Republike Slovenije imamo dovolj. Šolstvo zadnja leta samo stagnira. Otroci postajajo preobremenjeni, snovi je preveč, prostega časa je premalo, saj je vsakdanjega dela za šolo vedno več. V večini primerov se zgodi, da se za šolo ne učijo samo otroci, ampak cele družine. Ker starši ne vidimo, da bi se stvari obračale na bolje, smo se odločili spregovoriti in upamo, da s skupnimi močmi uspemo spremeniti šolski sistem.˝ Peticijo lahko pogledate tukaj

Društvo sveta staršev je objavilo Peticijo za spremembo šolskega sistema, v kateri zahtevajo: 

  1. zmanjšanje obsega snovi
  2. zmanjšanje obsega domačih nalog
  3. ukinitev nacionalnega preverjanja znanja
  4. nadomestitev številčnega ocenjevanja z opisnim ocenjevanjem
  5. sprejemni izpiti za srednjo šolo, gimnazijo in fakultete
  6. več gibanja in več športa
  7. medpredmetno in medgeneracijsko povezovanje
  8. spodbujanje iskanja, vrednotenja in povezovanja informacij
  9. ukinitev mature v obstoječi obliki, kot edinega kriterija
  10. redna izobraževanja učiteljev, spodbujanje novosti, nagrade za inovativne učitelje
  11. ničelna toleranca do psihičnega in fizičnega nasilja
  12. enakovredna obravnava otrok s posebnimi potrebami
  13. zmanjšanje števila otrok v razredih ali povečanje števila pomočnikov v razredu in preoblikovanje prvega razreda
  14. poziv staršem, ZASSS, učiteljem, združenju učiteljev in ministrstva k dialogu

Za spletno stran 24ur, je minister Pikalo povedal: ˝Peticijo pozdravljam, ker je šolstvo prepogosto zapostavljeno, tiče pa se vsakega od nas.˝ Dodal je tudi, da se bo s pobudniki sedel za skupno mizo, in hkrati napoveduje belo knjigo sprememb v šolskem sistemu. Ta bela knjiga ne predvideva velikih sprememb kot sta ukinitev mature in ocenjevanja, predvideva vrnitev ocen zelo uspešno, uspešno in manj uspešno, le za nekatere šolske predmete. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.01.2019 ob 11:49 čondraš gost

      Spremebe so absolutno potrebne, ne strinjam se s tem da bi ukinili ocenjevanje takšno kot je . To bi spet bilo zavijanje v vato otrok . Spremembe so pa potrebne o ja. Kot prvo, ukiniti 9 letko ki je sama sebi namen oziroma fakultetam ki pač morejo nekaj poriniti kader . Podobno je v zdravstvu, primanjkuje delavcev, a imamo stotine dipolomiranih sester ki na koncu sedijo za računalnikom, pa še drago so plačane za to. Imamo razpise za na faksih za poklice s katerimi ne moreš sploh službe dobiti v Sloveniji, ker ne obstajajo ali pa se zaposli 5 ljudi na leto . Ali primer, denimo socialni delavci, diplomira jih ( govorim samo retorično ) 200 letno v penzijo jih gre 50..kam torej s 150 -imi ? Ni pomembno, glavno da se je denar pokasiral za šolanje . Ok. osnovna šola . Kot sem že napisal, ukinitev 9 - letke, uvedba 8 letke. Učni program absolutno oklestit in otroke in starše razbremenit nenormalnih učnih programov, otroci so naj otroci ne pa da se dela genije z njih, na koncu pa so samo živčne razvaline vred s starši, ki se morejo vsakodnevno ukvarjati z njimi pri domačih nalogah . Več športne vzgoje , ker se današnji otroci v prostem času več ne gibljejo toliko kot so se generacije pred njimi. Razbremeniti otrok vse te navlake od zvezkov, učbenikov, delovnih zvezkov in digitalizirati te reči, ne sicer v celoti, ker bodo potem otroci pozabili pisati, neko sorazmerje najti, pa ne mi zdaj o tem da bo otrok češ gledal v tablice, v telefone in tablice tako zijajo večino dneva , v glavnem za bedarije. Usmerjati otroke v navadne poklice ki jih v Sloveniji primanjkuje, keramičar, krovec, pleskar, kovinarstvo itd...to so realne potrebe po delavcih v Sloveniji, ne pa xy dilpomirani biopsihlogi itd...ampak to je treba narediti8 red na fakultetah, pri mafiji. Kot najbolj pomembno se mi pa zdi da se povrne avtoriteta učiteljem, ne pa da je učitelj pred tablo kot eno junec v katerega lahko zaščiteni smrkavci mečje papirčke, nekaznovano itd. To je sramota da se pogovarjamo samo o otrokovih pravicah, brez dolžnosti le teh in da se jim daje občutek moči in nadvlade. Pa ni tako, Svet vodimo odrasli, tudi v učilnici bi mogel biti tisti, ne samo center znanja ampak tudi center reda, discipline in morale , UČITELJ !

      29 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.01.2019 ob 12:11 čondraš gost

      Pa še nekaj o otrocih s posebnimi potrebami . Otroci s posebnimi potrebami potrebujejo individualno obravnavo,oziroma razred kjer bodo imeli ob sebi otroke s podobnimi diagnozami . Za moje pojme je popolnoma nepotrebno da se te otroke sili v klasične osnovne šole, zakaj ? Zaradi staršev ki se ne morejo sprijazniti z boleznijo svojih otrok, zaradi staršev ki se sramujejo svojih bolnih otrok, ki bi na vsak način radi iz njih naredili povprečnega otroka . Že zdaj je tako, gre v to smer, d abo vsak malo drugačen otrok imel svojega osebnega spremljevalca ? Brez zamere, ampak potem naj starši sami plačujejo te spremljevalce, eni starši nimajo za malico za za avtobus, nekaterim bo pa država plačevala osebne spremljevalce . Malo se zresnite .

      21 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.01.2019 ob 12:27 Starš gost

      Dejstvo, da se starši preveč vpletajo v delo šole in učitelja, nas je pripeljalo v to stanje, v katerem smo sedaj. Res je, rabimo spremembe, ampak najprej v naših glavah.

      26 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.01.2019 ob 12:57 čondraš gost

        Starš...to je tudi res, saj stanje kakšno je, vsaj v odnosu učitelj učenec, so zreducirali predvsem starši, pravice za otroke, učitelje pa je tam kot ena kanta za nabijanje otroških frustracij.

        8 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.01.2019 ob 6:38 Ucit gost

        To je tipično mnenje učitelja. Ko stariš opozori na napake, učitelj to razume kot vpletanje starša v proces šolanja. Ne, to je opozarjanje na napake. In težko je to razumeti, če je učitelj zavit v vato.

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.01.2019 ob 13:09 DF gost

      Strinjam se z vsem razen tocke 5 in 9.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.01.2019 ob 14:36 - gost

      https://www.youtube.com/watch?v=zmG4smezeME

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.01.2019 ob 14:55 - gost

      https://www.youtube.com/watch?v=4-DcjwzF9yc&t=2s

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.01.2019 ob 15:24 :) gost

      Prispevek https://www.24ur.com/novice/svet/fenomen-finskega-solstva-kjer-otroci-radi-hodijo-v-solo.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      30.01.2019 ob 17:12 laik gost

      Ko smo nasprotovali temu sistemu (osnovnošolski), ki ga je uvedel minister Gaber, davnega leta, so se starši otrok sošolcev mojega otroka norčevali, da smo butasti. Kdo te je v srednji šoli vprašal, v kateri skupini si se učil matematiko -bile so tri. Takrat se je to uvedlo, da so višek učitelji - obdržali službo. In jo imajo še danes, otroke pa naučijo krasen kurac. Edino otroci "elit so kao" boljši od ostalih, v srednji šoli se pa "pokakajo" in jim ni več do življenja. To je čista resnica. Uvesti, kot je bilo, v srednje šole sprejeti pravdobre in odlične učence, kot je bilo. Starše pa poslati v šolo, da se naučijo reda, ne da otrokom delajo naloge, otroci so pred računalniki. Potem pa, da so starši preobremenjeni, pa saj je življenje isto, kot pred 30, 40, 50, leti. Edino starši so butasti, potem pa "kao" primanjkuje jim časa. Ne ga srat, dan ima 24 ur kot od nekdaj, če so več kot 8. ur v službi so bedaki, da to dopustijo, hišne prijatelje naj malo opustijo, pizdarije in ku . . ., prav tako, pa bo življenje še dolgočasno. Potem pa, da čas beži in ga nekateri ne morejo dohiteti, še vedno se dan začne ob 0:01 sekundi in konča ob 24:00 uri, nekaterim pa bežijo glave - ne čas.Pika.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      30.01.2019 ob 18:28 čondraš gost

      Laik...deloma se strinjam s teboj, tudi glede staršev, po mojem veliko preveč časa zapravijo za internet, ampak tega pred 30 - timi in več leti ni bilo, niti ni bilo 150 tv kanalov, ne mobilnih telefonov, moreš vedeti da bi takrat bilo podobno kot je danes , če bi sve to starši imeli na razpolago . Pa še nekaj je, čas isto teče kot je pre 30 in več leti, življenski slog pa pač ne . Nekoč si imel službo pred nosom, večina ljudi, ali pa si se peljal 20 km do šihta . Danes je situacija bistveno drugačna, ljudje se s Prekmurja vozijo v Avstrijo , v Ljubljano, v Maribor...40, 60, 90 minut na cesti...ta čas porabijo tudi zjutraj...mnogi naredijo 200-300 kilometrov dnevno, to terja svoj davek, ne samo časovno, ampak tudi energetsko . Službe se več ne začno vse ob 6 - ih zjutraj in se ne končajo ob 14 - tih. Mnogi delajo 8 ur kot praviš in ne več, pa pred 5 - to uro niso doma. Pa še v trgovine greš mimogrede, pa urediti ono, tretje , potem je treba skuhat..ura je lahko 18 ko se vsedeš...vprašaj tiste na banki ki imajo med šihtom po 2 uri lufta da potem delajo do 18-ih, tisti dve uri pa lahko geldajo v luft na kosilu. Otroci imajo 100 in en krožek, so tudi utrujeni...v glavnem danes enostavno niso isti časi kot so bili pred 30 in več leti...odrasli in otroci smo zasipani z informacijami z vseh strani, službe so fleksibilne z delovnim časom, v škodo delavca seveda , službe so težje, zahtevajo več , šole so zahtevnejše, zahtevajo več..preveč..in to vse zaradi ene zadeve, zato da se umetno ustvarja in ohranja stotine delovnih mest ( predavatelji, učitelji ), pa razne založbe itd..kar se tiče šol . V glavnem , ne moreš primerjat 30 let in več tega in danes .

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.01.2019 ob 8:11 logoš gost

        maš prav, v dostem....samo glede 100 in enega krožka, glasbene, fusbala, ipd. - najprej šola in še idnouk šola.....in či njemi ide šola, še kakšen krožek, nej pa deco vpisati v vse možno in pričakovati, ka bo dober (kak sosed ali še boukši) in njemi vzeti otroštvo......V Angliji že triletni hodijo v neke vrste šolo, pa so nej preobremenjeni, zato, ka starši majo mejo. Či si se odločo za otroka, si vzemi čas, pika.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      31.01.2019 ob 7:16 gost

      Spoštovani starši, o spremembah v našem šolstvu že dogo ne odloča stroka, strarši in učitelji ampak sindikalist Štrukelj in njegov SVIZ. Najprej bodo spremembe potrebne pri Branetu, pa lep pozdrav.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      31.01.2019 ob 21:30 laik gost

      Čondraš, popolnoma te razmem, danes so starši v fitnesih, vsi se pa za božjo voljo tudi ne vozijo v Ljubljano pa v Avstrijo na šiht. Ne ga jebat, soseda mi ima 5 minut do službe, dela 8 ur, pa iz službe prihaja kasno "u noč".

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.