https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Odprli razstavo in predstavili knjigo o Judih na Goriškem

Lendava, 30.01.2019 ob 11:00  

V Lendavi je včeraj potekalo odprtje razstave »Judje na Goriškem« in predstavitev knjige »Jeruzalem ob Soči«.


V sklopu dogodkov projekta Šoa, s katerimi se po celotni Sloveniji obeležuje mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, so v lendavski sinagogi včeraj odprli razstavo Judje na Goriškem. Ob tem pa je dr. Renato Podbersič predstavil svojo knjigo »Jeruzalem ob Soči – Judovska skupnost na Goriškem od 1867 do danes«. Za glasbo pa so poskrbeli učenci Glasbene šole Lendava.

Ob dogodku je spregovoril Dubravko Baumgartner, direktor javnega zavoda Galerija-Muzej Lendava, ki je med drugim povedal: »Za Slovenijo holokavst pomeni izginotje ljubljanske, prekmurske in goriške judovske skupnosti. O slednji je bilo zelo malo znanega. In Jeruzalem ob Soči, ki je nastal izpod peresa doktorja Renata Podbersiča, nedvomno predstavlja pomemben doprinos k spoznavanju in odkrivanju judovske skupnosti na Goriškem. In ni naključje, da se del tančice neznane preteklosti odkriva tudi v tej sinagogi.«

Lendavska in Goriška judovska skupnost na videz nimata nič skupnega, med njima pa je mogoče potegniti nekaj vzporednic. »Obe skupnosti sta bili skupnosti na meji, torej na meji dveh svetov, državni meji. Obe skupnosti sta pomembno zaznamovali okolje v katerem sta sodelovali,« je ob predstavitvi svoje knjige povedal Podbersič in dodal, da se njuna pot ločila po 1. svetovni vojni, ko je Gorica postala del Italije. Danes pa je od obeh skupnosti ostalo le malo in praktično ne obstajata več.

 Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.02.2019 ob 10:53 gost

      Avgusta 1908 je bila v Murski Soboti zgrajena večja sinagoga, načrt je naredil arhitekt Lipót Baumhorn, ki je načrtoval 25 sinagog in judovskih templjev; bila je porušena leta 1954 s strani lokalnih komunističnih oblasti. (wikipedija) Toliko o odnosu komunistov do judovstva.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.