https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Majhni premiki glede čakalnih dob v zdravstvu

01.02.2019 ob 6:00  

Nekatere vrste in čakalne dobe se sicer res zmanjšujejo, kot poroča ministrstvo za zdravje, vendar pa vsepovsod le ni tako. Minister Samo Fakin je lani napovedal, da bo mogoče v enem letu čakalne dobe za prvi pregled pri specialistih skrajšati na dva tedna.


Prav tako je minister dejal, da bo morala vsaka bolnišnica pripraviti podatke o čakajočih na dan 31. decembra in tako stanje spremljati vsak mesec. Fakin je dal primer ortopedskih pregledov in po izračunih bi morala vsaka ortopedska ambulanta povečati svojo produktivnost za 10 %.

Vendar pa se vrsta čakajočih vseeno krajša, kar kažejo podatki NIJZ, po katerih je decembra lani na prve preglede pri specialistih čakalo 70 tisoč pacientov, kar je desetina manj kot oktobra. Letno je opravljeno 1,2 milijona prvih pregledov in se številka čakajočih pravzaprav sploh ne zdi tako visoka in bi sodeč po teoriji, lahko zlahka opravili tudi teh 70 tisoč. Število čakajočih se je zmanjšalo tudi pri operacijah in preostalih terapevtsko-diagnostičnih storitvah, in sicer kar za petino, če primerjamo mesec december z oktobrom.

Na NIJZ so lani začeli z natančnim spremljanjem čakalnih dob. Od februarja do avgusta se je število čakajočih povečevalo (avgusta jih je bilo 161 tisoč), septembra je upadlo, oktobra pa spet povečalo ter decembra spet upadlo na najnižjo številko lani, in sicer 140 tisoč čakajočih. Nad dopustno čakalno dobo pa je decembra čakalo več kot 55 tisoč pacientov, kar je sicer za 23 % manj kot avgusta, vendar več kot novembra in lahko se bodo čakalne dobe spet začele daljšati.

Na katere preglede boste morali čakati najdlje?

Če primerjamo april in december 2018, se je število čakajočih povečalo za ortopedske prve preglede, čakalna vrsta pa se zmanjšala pri pregledih v dermatologiji, urologiji, nevrologijo in kardiologiji. Na revmatologiji pa je bilo število čakajočih približno enako.

Čakalna vrsta se je skrajšala tudi pri operacijah krčnih žil, artroskopijo kolena, koronarno angiografijo, sive mrene, kile in žolčnih kamnov. Vendar pa se povečuje število čakajočih za MR lumbosakralne hrbtenice, za MR glave brez kontrasta in za MR kolena. Več je tudi čakajočih na ultrazvok vratnih žil.

Skrajšujejo se čakalne dobe, vendar počasneje kot bi to morda pričakovali. Čeprav so čakalne dobe krajše, so še vedno dolge (na primer za prvi revmatološki pregled boste povprečno čakali 286 dni po podatkih za december, medtem ko je bila ta doba lani aprila 302 dni). Najbolj občutno so se zmanjšale čakalne dobe v urologiji.

Ker so lani zagotovili denar za zmanjšanje čakalnih dob, tega pa niti niso v celoti porabili, gre verjetno za težavo kje drugje, kot je na primer organizacija dela in pomanjkanju zmogljivosti kadrov.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2019 ob 8:35 gost

      Slovensko zdravstvo je jama brez dna, pa tudi banke smo sanirali z več milijardami. Židan pa o sovražnem govoru.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.