https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes ne prižgite cigarete

31.01.2019 ob 6:05  

Vsako leto, 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete. Dan brez cigarete, naj vsem kadilcem pomeni, priložnost, da lahko opustijo cigarete. 


Opuščanje kajenja je lahko težak proces, opustitev kajenja pa je koristna za zdravje, v kateremkoli starostnem obdobju, največ koristi za zdravje pa posameznik pridobi, če kajenje opusti pred 40. letom starosti. Mnogi kadilci zaradi zasvojenosti z nikotinom ne uspejo prenehati s kajenjem še posebej, če poskušajo sami brez kakršnekoli pomoči. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) svetuje, da se naj posamezniki, ki želijo opustiti kajenje in pri tem potrebujejo pomoč, vključijo v številne programe za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji brezplačni in na voljo vsem uporabnikom. 

Ministrstvo za zdravje si skupaj z civilno družbo in stroko, z različnimi ukrepi, ki so bili uvedeni leta 2017 prizadeva preprečevati začetek kajenja in spodbujati opuščanje kajenja. Z novimi zakonskimi ukrepi se je Slovenija pridružila najnaprednejšim državam v svetu na področju kajenja. Od januarja 2020 bodo cigarete in tobak za zvijanje na voljo le še v enotni embalaži, z enotno barvo, obliko in velikostjo elementov na embalaži, z enotno barvo, obliko in velikostjo elementov na embalaži. Zaključujejo tudi z izdajo dovoljenj  za prodajo tobačnih in drugih povezanih izdelkov. 

Zelo pomembno je, da se kadilec sam odloči za spremembo. Večina kadilcev bi želela prenehati s kajenjem, le redki pa so zares sposobni narediti ta korak. Raziskave kažejo, da so kadilci pri prenehanju kajenja bolj uspešni, če imajo pri tem pomoč, podporo in niso odvisni le od svoje volje. Zasvojeni z nikotinom lahko v Sloveniji najdejo več oblik pomoči pri opustitvi kajenja. V okviru zdravstvenih domov so vzpostavljeni zdravstvenovzgojni centri in Centri za krepitev zdravja, kjer nudijo podporo pri opuščanju kajenja zato usposobljeni strokovnjaki. Na Nacionalnem inštitutut za javno zdravje pa deluje tudi brezplačna anonimna številka: 080 27 77, ki je objavljena tudi na vsaki cigaretni škatlici. Ta številka je dosegljiva vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih. Na to številko pa lahko pokličejo, vsi tisti, ki bi želeli pomoč pri opustitvi kajenja. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.