https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V spletnih trgovinah številne neustrezne igrače

31.01.2019 ob 12:00  

Na spletni strani Zdravstvenega inšpektorata RS se vsakodnevno pojavljajo neustrezni izdelki, ki se prodajajo v spletnih trgovinah.


 

Zdravstveni inšpektorat RS je s strani Evropske komisije preko sistema Rapex prejel več obvestil o neustreznih igračah. Izdelki namreč niso skladni z Uredbo o varnosti igrač. Zdravstveni inšpektorat RS svetuje, da kupci navedenih izdelkov ne uporabljajo in naj jih vrnejo prodajalcu.

Plišasti kužek (AliExpress) in plišasti slonček (Internet Cdiscount) vsebujeta majhne delce, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje. Testiranj zaradi nastanka majhnih delcev nista prestala tudi kostum zeleni dinozaver (Magic Shop in Cdiscount) in kostum tiger (Amazon).

Neustrezen je tudi kostum palček (AliExpress). Pas, ki je del izdelka, namreč vsebuje preseženo količino ftalatov in arzena.

Presežne vrednosti ftalatov (DEHP in DBP), ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje, so zaznali tudi v raznih igračah za kopanje. Vsebujejo jih Komplet igrač za kopanje (račke) in Komplet dinozavrov za kopanje, ki ju je mogoče najti na spletni strani Wish ter Komplet igrač za kopanje, ki se prodaja na spletni strani Amazon.

Neustrezna je tudi Gumijasta goska Gertie, ki se prodaja preko portala eBay. Igrača vsebuje preseženo vsebnost nitrozaminov, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje.

Pri električnem avtomobilu je testiranje pokazalo, da je baterijo možno napačno vstaviti, kar povzroči povišanje temperature in gorenje.

Na seznamu neustreznih igrač sta se zaradi pomanjkanja opozorila glede nevarnosti v bližini ognja znašla tudi Kostum čarovnica in Kostum dinozaver. Pri slednjem pa je možna tudi zadušitev s kapuco.

* Fotografije: Zdravstveni inšpektorat RS

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.