https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KRONIKA

Ugotovljenih 165 kršitev uporabe mobilnih naprav med vožnjo

31.01.2019 ob 13:00  

V času od 14. in 27. januarja 2019 so policisti po vsej Sloveniji pogosteje nadzirali ali vozniki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon in druge naprave ter opremo, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje. V času trajanja preventivne akcije so policisti Policijske uprave Murska Sobota ugotovili 165 kršitev uporabe mobilnih naprav med vožnjo.


Če telefonirate, medtem ko vozite, slabše zaznavate okolico in dogajanje v prometu, počasneje se odzivate na prometno signalizacijo, zavorni čas in pot pa se bistveno podaljšata. Vse to poveča tveganje za nastanek prometnih nesreč. V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom.

120 evrov globe

Policisti svetujejo, da so tudi kolesarji in pešci v cestnem prometu pozorni na različne prometne situacije. Še posebej nevarna je raba mobitela med vožnjo s kolesom, saj otežuje upravljanje kolesa in zaviranje. Zato med vožnjo oz. pri prečkanju ceste ne uporabljajte mobilnih telefonov. Globa za voznika motornega vozila, ki med vožnjo uporablja mobilni telefon je 120 evrov.

Za kolesarje 40 evrov globe

Voznika, ki za vožnjo ne potrebuje vozniškega dovoljenja (npr. kolesar), pa se za telefoniranje med vožnjo kaznuje z globo 40 evrov.

Policisti bodo z aktivnostmi in nadzori glede uporabe mobilnih telefonov med vožnjo nadaljevali tudi v prihodnje.

Zato policisti svetujejo: Kadar voziš, ne uporabljaj telefona!

    Komentarji

    1. gost
      31.01.2019 ob 17:05 Mefi gost

      Daj vas prosim..v 10 minutat vidim vsak drugi v auto telefonira a ne za 14 dni samo 165 jih telefoniralo ....kje so bili policisti...na kavico..na malico ???vidla ma svoje oci poleg policistov vozi telefonira a policija neee vidi...!!???

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2019 ob 0:18 gps gost

      Vauuu, kakšen ulov! 165 komadov! Glavno, da je nekaj jurjev padlo v državni proračun. No, vse lepo in prav. Se strinjam, da je mobilni telefon moteč med vožnjo. Ampak ne se slepit, da je edina stvar, ki odvrača pozornost voznika. Ko se peljejo v avtu dva, trije ali štrije in se razvije močna debata, je glava voznika vse drugje samo pri vožnji ne. Pelje se, kot temu rečemo podzavestno. Potem je tukaj še zloglasni GPS. Nekateri ga imajo vsak dan prižganega že iz navade in se peljejo po že znanih cestah, kjer se vozijo leta in leta. Ugotavljajo dan za dnem, kako točen je njihov GPS. Vsak novejši avto ima danes že multifunkcijski zaslon, ki je podoben tablici, kjer je radio, GPS, MP3, telefon, klimatizacija vozila in še veliko vsega drugega. In eni cel čas veselo brrskajo po tem in vozijo s prsti gor in dol po zaslonu. Malo telefon, je sicer prostoročni ampak vseeno, malo GPS, malo radio in če ni nikjer dobre muzike se kaj poišče na MP3. Vmes se še temperatura v vozilu na novo poštela. In potem če bi merili čas in opazovali voznika, bi ugotovili, da je bila njegova pozornost več časa usmerjena v ta multifunkcijski zaslon, kot pa na cesto.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.02.2019 ob 18:04 boris gost

        da boš enkrat z ceste odleto zato ka si odgovarjo na SMS boš pomojem spremeno mnenje

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.