https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ne pozabite na oddajo vloge za uveljavljanje olajšave

05.02.2019 ob 6:05  

Danes, 5. februarja 2019, je zadnji dan, do katerega lahko davčni zavezanci oddajo vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane. 


Zavezancem za dohodnino se davčna osnova lahko zmanjša za posebno olajšavo za vzdrževanje družinskih članov. Vzdrževani družinski člani so lahko brez omejitev otroci do 18. leta starosti, z izpolnjevanjem posebnih pogojev pa so to lahko tudi otroci starejši od 18 let, zakonski partnerji ali starši zavezanca.
Vzdrževane družinske člane lahko zavezanci za dohodnino uveljavljajo pri izračunu akontacije dohodnine (na mesečni ravni) ali pri informativnem izračunu dohodnine (na letni ravni). Zavezanec, ki ne prejme informativnega izračuna dohodnine, lahko olajšavo uveljavlja v napovedi za odmero dohodnine.

Zavezanec se lahko odloči, da bo vzdrževane družinske člane uveljavljal med letom pri izračunu akontacije dohodnine in pri tem mora svojemu delodajalcu posredovati izpolnjen obrazec "Obvestilo o uveljavljanju olajšave za vzdrževane družinske člane pri izračunu akontacije dohodnine", pri tem pa ima zavezanec višjo mesečno neto plačo.

Tisti, ki pa med leto ne uveljavljajo olajšave, pa morajo najpozneje do 5. februarja vložiti Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine. Vlogo lahko vložijo preko mobilne aplikacije eDavki, kjer je na voljo že izpolnjena vloga s podatki iz zavezančeve zadnje vložene vloge, lahko jo vložijo tudi elektronsko preko sistema eDavki ali pa vlogo oddajo osebno ali po pošti na pristojni finančni urad.

 

Foto: edavki.durs.si

Če zavezanec olajšave ne uveljavlja ne na mesečni, ne na letni ravni bo prejel informativni izračun dohodnine, v katerem olajšava ne bo upoštevana, zato bo njegovo doplačilo večje oziroma vračilo manjše. Posebno olajšavo sicer lahko uveljavlja tudi kasneje, tako da poda ugovor, vendar bo zavezanec, morebitno vračilo, prejel kasneje kot bi sicer.

Vlogo mora zavezanec skrbno izpolniti, saj se v primeru, da bodo vpisani podatki o vzdrževanem družinskem članu netočni ali nepopolni, pri informativnem izračunu ne bodo upoštevali, kar lahko pomeni ugovor zavezanca in posledično tudi kasnejše morebitno vračilo.

Davčni organ bo informativni izračun dohodnine sestavil na podlagi podatkov uradnih evidenc, s katerimi razpolaga davčna uprava, in podatkov o dohodkih ter vzdrževanih družinskih članih, ki jih bodo davčni upravi do 5. 2. tekočega leta posredovali izplačevalci dohodkov. Informativni izračun bodo zavezanci prejeli najpozneje do 15. 6. tekočega leta za preteklo leto.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.