https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Leja Bakan - študentka iz Gradišča, ki moške premaguje v oranju

7.6.2011  

Leja Bakan, ki prihaja iz Gradišča, je ena izmed dveh žensk, ki se v Sloveniji ukvarjata s tekmovalnim oranjem. Na tekmovanja se odpravlja skupaj z očetom in bratom, ki ravno tako tekmujeta. Do sedaj je edina ženska, ki je osvojila 1. mesto na državnem šolskem tekmovanju.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Leja Bakan je študentka drugega letnika radiološke tehnologije na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani. Ob študiju še ima čas, da se ukvarja z oranjem, in sicer na tekmovalnem področju. Za to dejavnost jo je navdušil oče, ki se je tudi sam s tem ukvarjal, in dijaki na Srednji kmetijski šoli Rakičan, ki so se ravno tako udeleževali teh tekmovanj. S svojimi spretnostmi so jo pripeljali do tega, da sem je tudi sama odločila, da se bo preizkusila v oranju, saj jim je hotela dokazati, da tudi sama to zmore.

Lejino veselje in spodbuda očetu

Leja se je prvič srečala s tekmovalnim oranjem leta 1998, ko je tudi njen oče pričel tekmovati. Od tistega leta naprej se je stalno udeleževala vseh tekmovanj po Sloveniji in tujini ter predstavljala pomoč in spodbudo očetu ter sebi v veselje. Njeni začetki udeleževanja na tekmovanjih segajo v leto 2006. Tekmuje s tekmovalnim dvobrazdnim navadnim plugom.

In kaj natančno se ocenjuje na tekmovanju v oranju?

Na prvo oko najprej pogledajo sodniki ravnino, naleglost brazd, globino brazde (čim plitveje – lepša brazda), površino, ki mora biti brez rastlinskih ostankov, vhodi in izhodi pa morajo biti čim lepši.

Če pogledamo podrobneje, so najpomembnejši predvsem odpiranje brazde (sendvič), ki mora biti ravno, čim bolj čisto, primerno globoko in široko; krona, kjer morajo biti brazde čim bolj enake, pravilne višine in brez rastlinskih ostankov; glavno oranje, kjer je pomembno, da so brazde pravilno nalegle,  izgled brazd po višini in širini mora biti enak, ravnina, brez rastlinskih ostankov, vhodi in izhodi iz parcel morajo biti čim bolj lepo odrezani in brez nanašanja zemlje na obračališča.

Pomemben je še tudi razor (končna brazda), kjer je pomembna ravnina, čim bolj enaka naleglost brazde ostalemu glavnemu oranju, pravilna globina in širina brazde, čistoča (brez rušenja zemlje, rastlinskih ostankov).

V šolo s petkami, potem pa kar na tekmovanje

Prvo tekmovanje, na katerem je tekmovala, je bilo regijsko tekmovanje v Slaptincih, kjer je dosegla 8. mesto.  Leja se spominja svojega prvega nastopa na tekmovanju kot zelo burnega, saj je bila najmlajša med tekmovalci, poleg tega pa še ženska. Trenirala je doma z očetom, zato ni vedela za ostale tekmovalce, kako so pripravljeni.

Njen cilj je bil, da bi premagala vsaj dijake, ki so tekmovali za Srednjo kmetijsko šolo Rakičan, saj so med drugim nekateri bili tudi njeni sošolci in so se radi pošalili na njen račun z besedami: "Kaj boš pa ti tam delala? V šolo hodiš s petkami, zdaj boš pa kar tekmovala." Leja je po vseh teh komentarjih dobivala samo večjo željo do tega, da jih bo premagala: "Ker je bila moja želja po uspehu večja od nevoščljivosti, sem tudi dobila to, kar sem si želela. Po zaključenem oranju sem bila sama nad sabo zadovoljna. Ostali tekmovalci so samo strmeli in umolknili s komentarji. Že na prvem tekmovanju sem pokazala, da me to resnično veseli in se mislim resno ukvarjati s tem, saj sem zasedla zlato sredino," se spominja Leja.

"Ne počutim se kot višek med moškimi"

Trenutno v tekmovanjih v oranju v Sloveniji tekmujeta le dve ženski. Po Lejinem mnenju zaenkrat še ni nekega navdušenja med ženskami za tovrstna tekmovanja, tako da bo verjetno še nekaj časa ostalo pri tej številki. Pred leti je bilo nekaj več žensk, vendar je interes že hitro po tekmovanju padel tako, da se več ne udeležujejo. Tako zaradi premajhnega števila žensk tekmovanja tudi niso ločena po spolu. Po pravilniku na državnem in svetovnem tekmovanju so pa vsi združeni skupaj, tako da ni razlik med spoli.

Leja pravi, da se veliko ljudi čudi nad tem, da se je že tako mlada odločila za takšen hobi, ki je namenjen bolj moškim, sama pa se s tem nikoli ni obremenjevala in se niti ni počutila kot nek višek med moškimi.

Odraščala je na kmetiji, zato so ji bila vsa takšna in podobna dela zelo domača. "Že od malih nog sem rada pomagala doma pri vseh opravilih, še posebej, ko je bilo na sporedu delo, ki ga je bilo potrebno opraviti s traktorjem. Včasih sem po cele dneve in noči presedela na traktorju, včasih sem tudi prespala kar na njem. To mi je bilo v veliko veselje, ki me še danes spremlja. Čeprav sem se odločila za drugačno smer pri  študiju,  imam še vedno veselje do dela s traktorji in ostalimi stroji," pojasni svoje odraščanje na kmetiji Leja.

Prva ženska z zmago na državnem šolskem tekmovanju


Državno tekmovanje srednjih šol, ki se ga je Leja prvič udeležila, je potekalo v Rakičanu leta 2008. Leja se spominja, da je bila edina ženska med samimi moškimi. Ker državna tekmovanja potekajo ponavadi več dni, imajo tekmovalci možnost treninga. Sama ga pred tekmovanjem ne opravlja rada, zato je imela tudi priložnost, da si ogleda vse ostale tekmovalce, kako jim gre. Po ogledu je bila prepričana, da se bo lahko uvrstila na visoko mesto.

Pred začetkom tekmovanja so bili že vsi pripravljeni na svojih parcelah, vendar so še vseeno šli pogledat najbližje tekmovalce, kako imajo pripravljene pluge, in prisluškovat nasvete trenerjev in starejših tekmovalcev. Glede na to, da je bila edina ženska  med moškimi, so se kar naenkrat začeli smejati, kako je to možno, da tekmuje, ter se spraševali, če si zna sama nastaviti pluge.

"Povedala sem jim samo to, da naj se pazijo, ker ne vedo, kaj obvladam," pojasnjuje svoja doživetja Leja in nadaljuje: "Po prvih obhodih (odpiranje brazd) so se kar naenkrat vsi zbrali okoli mene in me gledali, kako sem končala s prvim delom. Ko sem stopila iz traktorja, sem slišala komentar enega izmed mimoidočih sodnikov, ki mi je ostal v spominu: "Fantje, tale mala vas pa bo namahala!" In tako je tudi bilo, saj sem svoje prvo državno šolsko tekmovanje opravila s 1. mestom. Nekateri še kar niso mogli dojeti, da sem lahko sposobna tako dobro zaorati. S tem sem postala tudi do zdaj prva ženska, ki je zmagala na državnem šolskem tekmovanju."

Za dosego čim boljših rezultatov tudi v prihodnosti

Leja ima poleg veselja do oranja še druge hobije, saj igra tudi harmoniko, se ukvarja s športom, rada dela z rožami in se loti najljubšega ženskega opravila – sprehoda po trgovinah, preostali čas pa nameni prijateljem in zabavi.

Njene želje za prihodnost so, da bi najprej končala študij, s tem, da ji to ne bi predstavljajo ovire pri tekmovanjih v oranju, saj se s tem želi še naprej ukvarjati, ne glede na obveznosti. Med drugim si tudi želi, da ne svetovnih prvenstvih ne bi bila le samo obiskovalka, ampak tudi tekmovalka. "Glede na to, da mi spodbudo dajeta oče in brat, mislim, da bom še kar nekaj časa ostala v tem. Rada bi dosegla čim boljše rezultate," zaključi Leja.

Lejinih TOP 5:

Svetovni voditelj: John F. Kennedy

Glasbena skupina: One Republic, Prljavo Kazalište

Knjiga: Umberto Eco: Ime rože

Kraj v Pomurju: Dobrovnik

Želja v življenju: Ne daj drugim užitka, da uživajo na tvoj račun! 

 



PRIPOROČAMO:

Vsi PROFILI na Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. lepi
      09.06.2011 ob 11:14 lepi

      Drage šport, pauleg jadranja pa letenja ok pa formule, je po moje tau eden najbole drageh športov nasploj :D

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.