https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: V Beltincih so se ob kulturnem prazniku spominjali zgodovine Prekmurcev

07.02.2019 ob 14:30  

Včeraj, 6. februarja je v veliki telovadnici Osnovne šole Beltinci potekala osrednja prireditev Občine Beltinci ob slovenskem kulturnem prazniku. 


Na prireditvi, ki je nosila naslov "S ponosom Prekmurci" je bila slavnostna govornica dr. Klaudija Sedar, strokovnjakinja za domoznanstvo v  Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota in članica Pomurske akademske znanstvene unije. V svojem nagovoru je poudarila pomen kulture in tega, da zavedanje in ponos naših korenin ne smemo pozabljati, temveč jih moramo skrbno ohranjati. Vprašati pa se moramo tudi, kaj nam pravzaprav kultura in hkrati prekmurski jezik pomeni, vprašanje pa je še toliko pomembnejše letos, ko praznujemo 100. obletnico priključitve Prekmurja z matičnim narodom.

Prekmurski jezik, kulturo in zgodovino pa skrbno ohranjajo tudi na Osnovni šoli Beltinci. Učitelji in učenci beltinške osnovne šole so tako na osrednji občinski prireditvi ob kulturnem prazniku skozi pesem, ples, recitale in igro zbranim prikazali življenje v času vojne, tako žalostne kot vesele dogodke tistega časa. Ob tem pa seveda niso pozabili niti na pomembne domače rojake, ki so se borili za prekmurski narod, jezik in kulturo, da se je ohranila in se lahko danes s ponosom spominjamo bogate zgodovine Prekmurcev.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.02.2019 ob 23:05 Jcb gost

      Tej Beltinčari zato ne vidijo vü s te folklore. Te jedno te isto, te jedno te isto ......

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.02.2019 ob 1:00 Canada gost

      Prekmrski jezik Tu v Canadi ze zivin od 1968.Pa nejsan pozabo Prekmurscine menej veselij da iden na Prekmurski piknik ka se lejko pogucimo po Prekmurski. Lani san biu v Prekmurji dosta lidij niti nesce vec gucati po Prekmurski. To bi mogli v solaj meti kakso vero Prekmurscine.Romi majo ka se fcijo gucati po njihoven

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.02.2019 ob 8:40 gost gost

      Jcb - po tvojem komentarju sodeč na prireditvi nisi bil. Potem škoda, da pišeš. Ni bilo nič folklore, le oblečeni so bili nastopajoči tako, kot v začetku 20. stol., prireditev pa je ta čas predstavljala. Prikazani pa so bili ljudje pomembni za priključitev Prekmurja k Sloveniji. Prešeren pa je zapisal: "LE ČEVLJE SODI NAJ KOPITAR"

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.02.2019 ob 14:52 lili gost

      Hokejist, Prekmurci v Kanadi zelo dobro gučijo prekmurski jezik. So fejst narodno zavedni, ponosni Slovenci! Dosta se družijo in negujejo materinski jezik, tudi prekmurščino!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.02.2019 ob 7:51 300+ gost

      jaka prva vrsta kaplan + župan > 300 kil... pravi zgleda skromnosti in deliovanja za dobro (svojih sodčkov) skupnosti...

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.