https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V spomin Francetu Prešernu pripravili kratko razstavo

08.02.2019 ob 13:30  

Danes, 8. februarja 2019, mineva 170 let od smrti slovenskega pesnika Franceta Prešerna. 

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, so ob 170-obletnici smrti Franceta Prešerna, pripravila kratko razstavo z njegovimi deli. 8. februarja, ko je obletnica Prešernove smrti, v Sloveniji praznujemo kulturni praznik. 

France Prešeren se je rodil v Vrbi na Gorenjskem, 3. decembra 1800. Rodil se je v kmečki družini. Študij je zaključil na dunajski pravni fakulteti, potem pa se je vrnil v Ljubljano in tam delal kot odvetnik. V tem času je napisal večino svojih pesmi, pri pisanju pa ga je usmerjal njegov prijatelj Matija Čop. France Prešeren je prvi Slovenec, ki se je po kakovosti pisanja lahko kosal s sodobniki po Evropi, kjer je takrat vladala romantična usmeritev. 

Življenjska pot Franceta Prešerna, ki je bil nesrečno zaljubljen v Primičevo Julijo, kateri je posvetil Sonetni venec in še nekatere druge ljubezenske pesmi, je bila polna raznovrstnih izkušenj. V zadnjih letih svojega življenja se je vse bolj soočal z malodušjem in težavami z alkoholom, ki je nazadnje povzročil njegovo smrt. 

France Prešeren, danes velja za največjega slovenskega pesnika. Del njegove pesmi Zdravljica, ki jo je napisal leta 1844, je od leta 1994 tudi uradno postala slovenska himna, obletnica njegove smrti pa osrednji državni kulturni praznik. V manjšem obsegu pa praznujemo tudi obletnico njegovega rojstva kot Ta veseli dan kulture. 

Več fotografij v spodnji galeriji... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.