https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Inšpektorji bodo letos aktivni na vseh področjih

22.02.2019 ob 6:00  

Inšpektorat za delo je pred kratkim začel usmerjeni nadzor pri delodajalcih glede izplačila regresa za lani in pozivajo delodajalce, ki tega še niso strorili, da regres izplačajo še pred obiskom inšepktorjev.

Na kaj se bodo letos osredotočili inšpektorji?
Inšpektorji lahko v prekrškovnem postopku izrečejo milejšo sankcijo – izrek opomina ali opozorila, zagrožena globa za neizplačilo (ali zamudo pri izplačilu) regresa je od tri tisoč do 20 tisoč evrov. 55 odstotkov vseh ugotovljenih kršitev se nanaša na plačilo za delo. To področje ostaja prioritetno, saj je največ kršitev ravno v zvezi s plačilom za delo. Poleg tega pa bodo letos inšektorji še posebej pozorni na: prekarne oblike dela (delo zunaj delovnega razmerja), spoštovanje določb glede delovnega časa, zagotavljanja počitka in odmorov delavcev, preprečevanje nezakonitega zagotavljanja delovne sile, napotitve delavcev (tuja podjetja, ki pri nas izvajajo čezmejne storitve ali k nam napotujejo delavce) ter varstvo in zdravje pri delu.

Posebno pozornost bodo namenili tudi področjem, ki se preko prijav kažejo kot najbolj tvegana za kratenje pravic delavcev. Načtrujejo usmerjene akcije v dejavnosti trgovine in proizvodnje kovin in kovinskih izdelkov, na začasnih in premičnih gradbiščih kot tudi v gostinstvu, prometu, dejavnosti obratovanja taksijev.
Prav tako bo največji delež nadzorov  davkov izvedenih na področju davka na dodano vrednost, kjer pa se bodo osredotočili na odrivanje sistemskih utaj in odkrivanje zlorab oprostitve plačila DDV pri dobavah blaga znotraj EU. Načrtujejo, da bodo opravili 5.562 inšpekcijskih nadzorov. Letos lahko inšpekcijo pričakujejo podjetja, ki več let izkazujejo izgube. Prav tako pa lahko inšpektorja pričakujejo davčni zavezanci, ki poslujejo z davčnimi oazami, in društva.

Dodatni nadzori poleti
Inšpektorji bodo preverjali tudi zaposlovanje na črno, predvsem v sezonskih mesecih, tudi na terenu, predvsem v gradbeništvu in turizmu. V poletnih mesecih bodo preverjali še oddajanje počitniških zmogljivosti v kratkotrajni najem (Airbnb), preverjali bodo javne prireditve, dejavnosti društev, prodajo na stojnicah s sadjem in zelenjavo, taksi prevoze. Pozorni bodo na zaposlovanje in izdajanje računov.

Inšpektorji tudi nad merilce
Na uradu za meroslovje za letos napovedujejo nadzor nad merilnimi instrumenti (števci električne energije, plinomeri, merilniki toplotne energije, vodomeri, naprave za točenje goriva na bencinskih črpalkah, merilni sistemi na cisternah pri prevoznikih …), taksimetri, merilniki tlaka v pnevmatikah pri vulkanizerjih, gostinsko posodo, tehtnicami, napravami za merjenje izpušnih plinov, merilniki krvnega tlaka in drugimi. Še vedno bodo nadzirali tudi predpakirane izdelke in promet z izdelki iz plemenitih kovin. Za letos napovedujejo poudarek na nadzoru manjših dobaviteljev, ki prodajajo sadje in zelenjavo, pekovsko pecivo ter tehtnic na področju gostinstva.

Aktivna tudi kmetijska, gozdarska in vinska inšpekcija
Kmetijska inšpekcija bo letos nadzorovala kmetijska zemljišča za preprečevanje zaraščanja, onesnaževanje in degradacije. Poleg tega se bodo osredotočili na prodaje kmetijskih pridelkov in živil na lokalnem trgu, zavajanje pri izvoru blaga in poimenovanju dopolnilnih dejavnosti. V naloge pa so si zapisali tudi nadzor obračuna prispevkov za promocijo mleka in mesa. Gozdarska inšpekcija se bo osredotočila na izvajalce del v gozdovih, nadzorovali pa bodo tudi poseg v gozd in gozdni prostor. Vinska inšpekcija bo nadzorovala pridelovalce, ki prijavljajo majhne količine pridelka in skušali preprečiti sivo ekonomijo.

Drugi nadzori in inšpekcije
Inšpekcija za cestni promet bo izvajala nadzor na področju izvajanja prevozov blaga in potnikov, nadzor nad organizacijami za tehnične preglede in avtošolami ter nadzor nad prevozniki nevarnega blaga. Inšpekcija za ceste, železniški promet, žičniške naprave in smučišča bo preverjala ustrezno opremljenost, varnost in varno uporabo cest, nadzirala pa bo tudi žičniške naprave in smučišča, predvsem med zimskimi šolskimi počitnicami.

Inšpekcija za energetiko in rudarstvo bo nadzorovala proizvajalce in porabnike električne energije, distribucijsko omrežje, dobavitelje lesne biomase, ki so zavezanci za plačevanje prispevka za energetsko učinkovitost, preverjali pa bodo tudi vsebnost biogoriv pri distributerjih tekočih goriv za promet. Inšpekcija za okolje in naravo letos načrtuje 6.500 inšpekcijskih pregledov pri 1.445 zavezancih. Izvedli bodo koordinirane akcije na področjih nadzora čezmejnega pošiljanja odpadkov, komunalne odpadne embalaže , tistih naprav in obratov, ki bi lahko imeli potencialno večji vpliv na okolje  ter rabe vode pri zavezancih, ki odvzemajo največje količine vode.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.02.2019 ob 9:32 DF-PUF-BUM gost

      Seveda, inšpektorji do lovili "kurje tatove" oni, ki so pa pokradli milijone pa niti slučajno j......... takšno državo.

      13 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.02.2019 ob 11:55 DF gost

        Kar precej " onih " je bilo in so se sedaj ter se bodo v zaporih. Ne nekaj na pamet. MALA KRAJA JE RAVNO TAKO KRAJA KOT VELIKA KRAJA.

        10 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.02.2019 ob 11:51 DF gost

      Kaj to pomaga, ce so inspektorji aktivni in najdejo krsitelje, ce so kazni za krsitve delavskih pravic tako nizke, da se krsiteljem bolj splaca placati kazen kot placati delavcem tisto, kar jim po zakonu pripada. Poslanci zganite se in spremenite zakonodajo s taksnimi visokimi kaznimi, da krsitelj nikoli vec niti pomislil ne bo na krsitve zakonov!!!!!!!!!!!!!

      18 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.02.2019 ob 13:43 trebušček od piva gost

        Ajmo Levica udrite po lopovih. Naj se odselijo v Avstrijo in tam nekaj takega napravijo, če si bodo upali.

        9 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.02.2019 ob 14:59 DF-PUF-BUM gost

      DF kaj pa norije pišeš, kdo pa je potem bil in še je v zaporu ??? Samo zadnji primer: nekdanja direktorica Probanke, kjer so zmanjkali milijoni je zgolj dobila 8 mesecev pogojno. Kdo je v zaporu od primera NLB sploh še nihče ni bil kaznovan. Vse gre po tvojem zgrešenem mišljenju za 20 prejetih € 2 leti zapora za milijone evrov pogojno 6 mesecev če pa imaš denar za dobrega odvetnika pa sploh to ne.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.02.2019 ob 15:44 gost

        Ne razumem kako si upas pisati komentarje, ce nicesar ne ves. Ti bom po spominu nastel nekaj velikih rib, ki so bili v zaporu in so se: Kovacic, CernIgoj, Tovsakova, Prijatelj, Leljak, Kordez, Bavcar, Srot, Casar, .............. Glej, jaz tebi z imeni, ti nekaj na pamet in populisticno iz Jansevih medijev. Se to ti povem, da je najvec zakonov glede tega sprejel DESNI DEMOS kot prva vlada v novi drzavi, nadaljevala desna Janseva vlada, da je bil prvi glavni drzavni tozilec v nasi novi drzavi DESNI - nekdanji domobranec - ANTON DROBNIC, leta in leta za njim pa DESNA Barbara Brezigar, zaradi katere je marsikatera zadeva zastarala. Kaj desnicarji res nicesar ne veste??????? Vas resnica res ne zanima??????? Pa vse imate na Googlu. Samo poiskati in prebrati morate. Tudi precej bankirjev je ze bilo obsojenih na zaporne kazni. Ce te zanima, bos tudi to nasel na Googlu.

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.02.2019 ob 20:07 DF-PUF-BUM gost

        Ti SPODAJ (brez imena) nimaš toliko jajc, da bi vsaj napisal, da ti lahko odgovorim. Sam v mojem zapisu z eno besedo ne omenjam politike ne leve ne desne v nasprotju s tabo, ki brez povoda začneš z Janšo, desnico in vse kar tebi ni všeč. Jebala te politika, ker ene debate ne moreš brez omenjanja politike, ki tebi ni všeč. Misliš, da smo vsi taki norci, meni politika komplet z tabo dol visi.

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.02.2019 ob 15:24 inšpaktor gost

      Eh vepa dajte no,ka te zajte,ti srmačeke tak mantrate...pa tau nedo se ladali,tej naši inšpektori,ali je pa mogauče tau dela plan do leta 2025? ...do toga perijoda bi tau nekak šlo skauzi,ovak pa njajte mantrati že tak preveč izgorene,spreldelane bouge inšpektore ...boščeki eni ,si mar ne zaslujžijo več počitka,ka se malo razbremenijo :D hahaha

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.02.2019 ob 15:46 vejka gost

      Gre proti rojstvu MIŠKE, rodil se bo KURAC. pA DIREKTORI ŠE SVOJU MATER PODKUPIJO, NE PA PIJANE INŠPEKTORJE. oDPELAJO JE V GORICE, TAK DA SE INŠPEKTORJI KOMAJ PETI DAN PRIPELJEJO DOMOV PIJANI. nATO PA SPLOH NE VEDO, KJE SO BILI, PIŠEM IZ PRIMEA INŠPEKTORSKE PODKUPLJENE BANDE.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.02.2019 ob 16:33 DF gost

        Zgleda, da se ti peti dan nisi k sebi prisel. Preberi si clanek in ga razumi. Privatnik ima zaposlenih 100 delavcev ali vec. Ker jim ni izplacal regresa, dobi kazen 3.000 evrov!!!!!????????? Kdo je tu kriv: inspektor ali tisti, ki so pisali in sprejeli taksen zakon?????? Prej, da pisete neumnosti, razum uporabite. Ce pa slucajno poznas kaksnega nepostenega inspektorja, si ga dolzan prijaviti.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.02.2019 ob 19:41 pajdo gost

      čakam jih z kebabom in hamburgerom iz poljske vaš kralj hamburgerjev pajdaš

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.02.2019 ob 20:45 šušmar gost

      "Za letos napovedujejo poudarek na nadzoru manjših dobaviteljev, ki prodajajo sadje in zelenjavo," itak, da te siromake lahko nadzorujejo in preganjajo. Nekateri na stojnicah niti za stroške ne zaslužijo. Tiste, ki so naredili za nekaj milijard luknje v bančni sistem pa ne preganja nihče. So nedotakljivi !!!! Skoraj vsak dan vidim tipa, ki je pred dobrimi deset leti imel podjetje in ogromno posojilo. Vse je šlo po zlu. Podjetje v stečaj. Dolgovi na DUTB. In sedaj ima novo podjetje. Vsa okolica se mu klanja, ker je "uspešen" podjetnik. Še mimogrede. Nobena inšpekcija nikoli ne bo ugotovila, ko se stranka in obrtnik dogovorita, kaken bo račun in koliko storitev dejansko stane! Najbolje je, da sploh nimaš registriranega podjetja in delaš. Potem te sploh ne morejo kaznovati. Ker, če uradno nič nimaš ti tudi nič ne morejo vzeti.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      22.02.2019 ob 21:14 Musmar gost

      A bodo kontrolirai tudi preprodajalce in svercerje kmetijskih prikljuckov in strojev?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.