https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Previdno pri nabiranju znanilcev pomladi

25.02.2019 ob 15:00  

S toplejšim vremenom in prebujanjem narave so na plano pokukali tudi prvi znanilci pomladi - zvončki in marsikdo se jih je že odpravil nabirat. Vendar bodite previdni pri nabiranju, saj vas bo lahko doletela denarna kazen.


Zvončki, ki so trajnice in spadajo v družino narcisovk niso zaščiteni, medtem, ko je veliki zvonček (poznamo ga tudi pod imenom kronica ali v naših krajih kot "norice") zavarovana rastlinska vrsta in ga lahko nabiramo v le določenih količinah.

Čeprav veliki zvonček pokuka na plano malce kasneje kot mali zvonček, je letošnja otoplitev spodbudila, da so iz zemlje pokukale tudi "norice". Pri navadnih zvončkih ni prepovedi nabiranja za nadzemne dele rastline, razen semen oziroma plodov, medtem ko je veliki zvonček bolj redek in zavarovan in lahko po zakonu o ohranjanju narave nabiramo le nadzemne dele za osebne namene. To pomeni, da lahko na dan natrgamo le toliko stebel s cvetovi, da jih lahko še držimo v roki med palcem in kazalcem.

Previdno pri nabiranju tudi drugih rastlin

Zavarovane so tudi naslednje vrste, zato je potrebno biti previden tudi pri nabiranju le-teh: bodeče in širokolistne lobodike, navadni pasji zob, zimzelen gornik in arnika.

Denarne kazni za kršitelje

Če ne upoštevamo zgoraj omenjenih omejitev glede nabiranaja zavarovanih vrst nas lahko inšpektor oglobi. Za fizične osebe kazen znaša od 100 do 300 evrov, če bomo nabrali preveč velik šopek, pravne osebe ali samostojne podjetnike pa lahko udari še bolj po žepu - kazen lahko znaša tudi deset tisoč evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.02.2019 ob 16:37 Prdec gost

      Ka prdnen lejko vuni? Al do me kaznili?

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.02.2019 ob 19:16 gost

      Jaz bi samo nekaj povedal inšpektori,ka naj negre v gozd,ker je tam klop in to okužen.Če ga vgrizne bo umrl.Prosim premisli,če se ti splača,da greš v gozd ,ker tam je za take kot si ti nevarno.Ali ti pa kdo drevo podere na glavo pa boš spet umrl.V gozdu je treba biti zelo previden!.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.02.2019 ob 23:26 zvonček gost

      Navajam: "To pomeni, da lahko na dan natrgamo le toliko stebel s cvetovi, da jih lahko še držimo v roki med palcem in kazalcem. " Več kot očitno je, da naketere zakone pišejo totalno nesposobni ljudje !!!! To je čista diskriminacija. Zakon mora biti za vse enak. Po tem zakonu lahko dolgoprstnež nabere več zvončkov, ker ima dalješ prste. Tisti siromak s kratkimi prsti pa lahko nabere manj zvončkov. Sicer si lahko samo kak nor ljubljanski birokrat izmisli tak butast zakon, ki prepoveduje nabiranje zvončkov. Če bi mogoče že nabiral zvončke in bi imel prevelik šopek me pa zelo zanima, kako bi inšpektor izvedel kaznovanje??? Me ne pozna. Ali res misli, da mu bom povedal kdo sem? Dvomim, da bo tvegal in mi gledal pod prste, kaj šele, da me vpraša kdo sem !!!! In katera inšpekcija sploh to nadzoruje? Tržna, davčna, higijenska, ...???? KDO ? Močno tudi dvomi, da se bo inšpektor kar tako podal nekam na širne travnike in v gozd iz svoje klimatizirane pisarne, iz udobnega velikega fotelja, izpred velikega monitorja in zamenjal udobne čevlje za škornje in s kravato letal po travnikih. Pa še mimogrede. Pisarniški aparatčiki so na šihtu od 7 do 15. Ljudje pa zvončke po navadi nabirajo popoldan ali čez vikend. Le kateri inšpektor bi tako neumen, da bo takrat šel na šiht. Saj so preveč leni!!!!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.02.2019 ob 18:44 gost

      Klop se ga bo ustrašil,bo mislil da je to maškara.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.