https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V prihodnjih dneh pestro dogajanje na Ptuju

25.02.2019 ob 13:00  

Od petka, 22. februarja je na Ptuju pestro, saj se odvija tradicionalni večdnevni Festival - Kurentovanje. Kurentovanje je osrednji pomladni kulturno-etnografski festival nacionalnega pomena, edinstveno in najbogatejše mednarodno pustovanje v Sloveniji.


Včeraj so se tako na festivalu predstavili pokači, rusa in kurent. Pokač je tradicionalni pustni lik, ki med prvimi pustnimi liki oznanja začetek pustnega časa. V noči takoj po svečnici, fantje in možje zavihajo težke biče in z glasnimi poki bičev, ki se razlegajo v zimsko noč, oznanjajo čas pustnega veseljačenja.

Rusa je pustna žival, s katero pustne šeme želijo plodnost in zdravje pri konjih ter drugi živini. Poznajo jo v Sloveniji in skorajda po vsej Evropi. Na našem območju ruso najpogosteje srečujemo po vaseh na Ptujskem polju, kjer se njena nosilca skrijeta pod leseno ogrodje s ponjavo iz vrečevine.

Kurent predstavlja najbolj množičen etnografski pustni lik, ki vsako leto v času od svečnice do pepelnice opravlja obhode po vaseh in mestih. Za izvajanje samega obredja je potrebna oprava, ki se imenuje kurentija. Sestavljena je iz ovčjega kožuha, kurentove kape, petih zvoncev in ježevke. Po obliki kape poznamo pernatega in rogatega kurenta. Pri pernatem je usnjena maska obdana z ovčjo kožo, puranjimi ali gosjimi peresi in raznobarvnimi papirnatimi trakovi in rožami, privezanimi na usnjene rogove.

V ponedeljek, 25. februarja se bosta na festivalu predstavila orač in baba nosi ded, v torek, 26. februarja Jürek in Rabolj, v sredo ploharji in cigani, v četrtek pa kopjaši, vile, piceki ter medvedi. Vsak dan pa bodo prisotni tudi nepogrešljivi kurenti. V petek, 1. marca so za obiskovalce pripravili Nočni sprektakel, ko se bodo po ulicah Ptuja sprehodili hudiči in parklji, plazili zombiji in drugi gospodje noči, ki bodo uprizarjali boj med svetlobo in temo. Sledil bo koncert skupine Bomb Shell. V petek zvečer bo v Miheličevi galeriji ob 19.30 potekala tudi dobrodelna dražba likovnih del.

V soboto se ob 10.30 pričel Mestni pustni korzo. Pridružite se obujanju zgodovine in zabavi, na kateri bosta nastopila David Matići & Funky Coconuts.

V nedeljo, 3. marca pa bo potekala Mednarodna karnevalska povorka, ki predstavlja vrhunec Kurentovanja, ko ptujske ulice in trge preplavi tisočglava množica pustnih mask in tradicionalnih likov. Za prav posebno vzdušje poskrbijo izvirne karnevalske skupine in številni satirični liki. Pred in po povorki bo obiskovalce zabavala skupina Zaka pa ne.

V ponedeljek, 4. marca bo največje karnevalsko srečanje vrtcev v tem delu Evrope, ki se ga udeleži več kot tisoč malih maškar iz vse Slovenije, popoldan ob 17. uri pa bo na Mestnem trgu potekal prikaz avtohtonih pustnih likov.

Na pustni torek pa se bo zabava v mestu začela že opoldne in bo trajala vse do poznih večernih ur. Pridružite se edinstvenemu urbanemu pustovanju z nastopom skupine Štajerski zvoki in Omerja Naberja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.