https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Kakšna je kakovost zraka v Sloveniji?

27.02.2019 ob 11:00  

V Sloveniji se v zadnjih letih soočamo predvsem s čezmerno ravnjo ozona in delcev PM10. Kot je objavil Arso pa je bila kakovost zraka v Sloveniji lani boljša, kot leta poprej.


Razlog so ugodne vremenske razmere. Poleti so pogoste padavine zniževale ravni ozona. Pozimi pa je odsotnost dolgotrajnih izrazitih temperaturnih obratov, ki onemogočajo razredčevanje izpustov iz malih kurilnih naprav in prometa, ugodno vplivala na raven delcev PM10.

V poletnih mesecih je lani prevladovalo precej spremenljivo vreme s pogostimi padavinami in kratkimi obdobji suhega vremena, zato so bile ravni ozona nižje, kot bi pričakovali za poletni čas.

Opozorilna urna vrednost 180 mikrogramov na kubični meter je bila lani 13-krat presežena le na Primorskem, leta 2017 pa je bila ta vrednost presežena 36-krat.

Ciljna 8-urna vrednost za ozon, ki je 120 mikrogramov na kubični meter pa je bila po podatkih Arsa prekoračena povsod. Največkrat v višje ležečih krajih ter na Primorskem in Obali, kjer je zrak z ozonom v Sloveniji najbolj onesnažen.

Podrobneje lahko število preseganj 8-urne ciljne vrednosti za ozon po letih, pri čemer ta ne sme biti presežena več kot v 25 dneh v koledarskem letu, vidite v spodnji tabeli.



Letna mejna vrednost za delce PM10 lani ni bila presežena na nobenem merilnem mestu. Dnevne mejne vrednosti, ki so 50 mikrogramov na kubični meter, pa so bile več kot 35-krat presežene na šestih merilnih mestih, leto prej pa na desetih merilnih mestih. 

Število preseganj dnevne mejne koncentracije delcev PM10 po letih lahko vidite na spodnji tabeli.


Podatki za leto 2018 pa še niso dokončno potrjeni, končne podatke o kakovosti zraka v letu 2018 bo Arso še objavil v letnem poročilu. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.