https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti predpremierno predstavili dokumentarni film Za Prekmurje gre!

Murska Sobota, 02.03.2019 ob 6:00  

Včeraj, 1. marca, je v Gledališču Park potekala predpremiera filma "Za Prekmurje gre!". Projekcija filma sodi v sklop praznovanja 100. obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.


Letos mineva natanko 100 let, odkar sta dr. Matija Slavič in dr. Franc Kovačič na pariški mirovni konferenci končala svojo narodnostno naravnano, strokovno in znanstveno utemeljeno bitko v hudi diplomatski igri „velikih“ z „malimi“, ki še mednarodno sprva niso bili priznani. Priložnost za priključitev prekmurskih Slovencev k matični domovini se je pokazala po koncu prve svetovne vojne, ko je razpadla Avstro-Ogrska.

Predpremiera filma "Za Prekmurje gre!"

Za scenarij in režijo je poskrbel Štefan Celec, direktor fotografije in montaže je Jože Glažar. Avtorska glasba: Samo Budna, Andrej Sobočan, Dejan Berden.

V predpremieri filma so nastopali: Srečko Centrih – dr. Matija Slavič, Borut Siherle – Vilmoš Tkalec, Nenad Perič – Jožef Klekl st., Vera Gašpar.

V imenu iniciativnega odbora za obeleževanje 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, je navzoče pozdravil prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan. Povedal je, da je bil odbor ustanovljen z željo, da bi to leto bilo slovensko leto in da bi se spominjali dogodkov, ki so se zgodili v okviru pariške mirovne konference leta 1919, ne samo Prekmurci, ampak vsi Slovenci. "Želeli smo afirmirati Prekmurje, kot relativno majhno multikulturno skupnost. Želim, da se to leto imenuje kot priložnost, da pride Prekmurje v močnejšo zavest in da se utrdi tudi v zavesti Slovencev". Zbrane je pozdravil tudi murskosoboški župan dr. Aleksander Jevšek.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.03.2019 ob 21:47 Liss gost

      Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.03.2019 ob 18:29 gost

        ski upokojenec za 4.740 evrov – iz proračuna." KUČAN " https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://skandal24.si/skandal/foto-ko-slika-pove-vec-kot-tisoc-besed-tu-je-najdrazji-slovenski-upokojenec-za-4-740-evrov-iz-proracuna/&ved=2ahUKEwiC3MOEv-bgAhXLk4sKHfiYB9AQFjAAegQIBBAB&usg=AOvVaw3a0x3hd77ss8jYk2hckXtX&cshid=1551634117076

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.03.2019 ob 8:13 свесни gost

      Pa resno se pitam ali to obletnico priključitve Prekmurja praznuje Prekmurje in prekmursko ljudstvo ali pa to praznuje stranka SD oziroma KP Slovenije. Saj pa na vsej prireditvah, ki so bile do sedaj so samo izključno vsi pripadniki sedanje SD oz. komunisti, v kompletnoj sestavi obvezno z Kučanom na čelu in njegovim ožjim partijskim vodstvom. Pa ti ljudje (komunisti) nimajo absolutno nobene povezave z dogodki izpred 100 let razen če se sklicujejo na Vilmuša Tkalca, ki je razglasil v Soboti Rdečo republiko vendar bi naj že po nekaj urah z pejnezi pobegnil v Avstrijo.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.03.2019 ob 18:25 gost

        Sami blebetaši...kdo jim dovoli... Kučan in komonisti so začeli diskriminirat prekmurce napram lažnih madžarov...poštenim zavednim prekmurcem jemljejo in dajo tisim, ki slovenstvo zatajili... Ven se mečejo z prelito krvjo naših zavednih prednikov. Če bi bili kaj vredni, ne bi dopustili da nad slovenskimi otroci v šolah visi ukopatorska zastava kod za čase ukopacije.

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.03.2019 ob 13:12 Jernej gost

      Vsepovsod politika, pa naj grejo.....

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.03.2019 ob 22:31 Pametnjakovič😁 gost

      Prekmurce sta zajebala Slavič in Kovačič, Štajerce pa Majster! Jbg...

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.03.2019 ob 17:16 🤪 gost

        Razumem, da Prleka zajebeta Prekmurce, ne razumem pa, da Štajerec zajebe Štajerce😂😂😂

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.03.2019 ob 22:35 Žal mi je, da sem ga gledal... gost

      Amaterski film, amaterski igralci, amaterska režija, amaterska glasba. Skratka, vse amatersko.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.03.2019 ob 8:12 pancho villa gost

      Pa što si ti amater ka komentejaraš.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.