https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Kakšne so bile lani zamude vlakov v Sloveniji?

05.04.2019 ob 9:10  

Lani je v Sloveniji zamujalo več kot eno uro 479 vlakov, 90 vlakov pa več kot dve uri. Na Slovenskih železnicah (SŽ) pa so ob tem izplačali le malo čez tri tisoč evrov nadomestil.


Na splošno velja, da lahko potniki ob zamudah zahtevajo vračilo dela stroškov. Če vlak zamuja več kot eno uro, so upravičeni do vračila četrtine cene vozovnice, če pa zamuja več kot dve uri, lahko zahtevajo vračilo v višini polovice cene vozovnice.

Lani so na nemških železnicah potnikom zaradi zamud izplačali 53,6 milijona evrov nadomestil. Zamujal pa je vsak četrti vlak, pri čemer zamuda pomeni, da je prišel na cilj šest minut kasneje od predvidenega časa na voznem redu.

SŽ-Potniški promet pa so v zadnjih petih letih zaradi zamud potnikom izplačale 20 tisoč evrov, v letu 2018 pa nekaj več kot tri tisoč evrov. Iz teh številk bi lahko sklepali, da potniki niso zelo dosledni pri uveljavljanju pravic povračila dela stroškov.

V letu 2018 je na našem železniškem omrežju pot opravilo 162.425 vlakov. Od teh je 479 vlakov zamujalo več kot eno uro, več kot dve uri pa 90 vlakov. Večina zamud je nastala zaradi zamud vlakov iz tujine in izrednih dogodkov kot so počena tirnica, ovira na progi, povoženje in podobno, pravijo na SŽ.

Pri primerjavi zamud med Slovenijo in Nemčijo pa je potrebno upoštevati, da so v Nemčiji nekatere glavne železniške proge namenjene izključno potniškemu prometu. Hkrati pa so v Nemčiji desetletja pospešeno investirali v infrastrukturo. Pri nas na istih tirih poteka potniški in tovorni promet, hkrati pa na omrežju potekajo prenove in nadgradnje, ki bodo predvidoma zaključene leta 2021, zamude pa nastajajo predvsem zaradi obsežnih gradbenih del, pišejo Finance.

Največja gradbišča bodo tudi letos na severovzhodu Slovenije. Avgusta se bo začela nadgradnja odseka med Rimskimi Toplicami in Zidanim Mostom. Konec aprila bo za več kot 20 dni zaprta železniška proga med Mariborom in Šentiljem, zaradi nadgradnje odseka Maribor – Pesnica. V prenovi pa so tudi odseki med Laškim in Celjem ter Laškim in Rimskimi Toplicami, železniška postaja Poljčane, Slovenska Bistrica, Pesnica in Šentilj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.04.2019 ob 13:47 VEJKA gost

      v LJUBLJANI IMAŠ DOGOVOREJEN POSEL. gREŠ 5 UR PRED POSLOM NA ŽEL POSTAJO, DA SE OB URI ODHODA NORMALNO ODPELJŠ. In namesto, ko izračunaš še pot v Ljubljani od železniške postaje do dogovorjenega posla, da še tam počakaš nasprotnega partnerja, in bi naj imel pol ure časa, PRIDEŠ 83 MINUTE KASNEJE V ljubljano, ko bi že moral dogovor s poslovno stranko konačati!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Prmer demokratičnosti v Sloveniji. A to koga sploh zanima? Sranje od sranja, imamo se pa za neko državo!

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.04.2019 ob 11:49 regica gost

      Njajte njajte tou želežnico uni so ešče v časi Ferenc đožefa...

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.04.2019 ob 12:52 piki gost

      Točno regica. Za časa Franca Jožefa so bili vlaki bolj točni. Pa tudi železniško progo so ročno gradili in je bila bistveno cenejša in hitreje zgrajena, kot danes. In nekateri deli proge so zdržali 100 let in bi še dlje, če jih ne bi zamenjali.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.04.2019 ob 13:26 gol gost

      Dobro, ka nan ju Marija Terezija napravla, ovak je bokibogme nebi meli.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.