https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Novinarska konferenca pred odprtjem razstave »Orient & Okzident«

Lendava, 08.03.2019 ob 19:00  

Na lendavskem gradu je danes dopoldne potekala novinarska konferenca pred odprtjem velike razstave del Friedensreicha Hundertwasserja in Shoichija Hasegawe »Orient & Okzident« oziroma »Vzhod in Zahod«.


Veliko razstavo del iz cikla Velikanov svetovne likovne umetnosti na lendavskem gradu so predstavili župan občine Lendava Janez Magyar, direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner, in kustos ter umetnostni zgodovinar v Galeriji-Muzeju Lendava Atilla Pisnjak.

Razstava Orient & Okzident (Vzhod in Zahod) postavlja na ogled izbor stvaritev avstrijskega umetnika Friedensreichna Hundertwasserja (1928-2000) in japonskega Shoichija Hasegawe (1929-).

Namen razstave je prikazati slikovito srečanje dveh različnih svetov. Hundertwasser, ki se je uveljavil in zaslovel tudi kot arhitekt, je leta 1961 odpotoval v japonsko prestolnico, kjer so njegova dela v tamkajšnji Tokyo Gallery požela velik uspeh. Prav tam pa se je njegova pot križala s Hasegawo, ki si je prišel ogledat dela svojega kolega. Njuno srečanje pa je bil povod, da je Hasegawa z namenom, da bolje spozna zahodni svet, zapustil domovino in se nastanil v Parizu. Po drugi strani pa sta Hundertwasserja navdušili vzhodna filozofija in umetnost. Rdeča nit razstave je ponazoritev vzajemnega sobivanja dveh svetov - Vzhoda in Zahoda-, vzporednice in razlike med njima. Na ogled so grafike, litografije, sitotiski in lesorezi, pa tudi akvareli in porcelani, ki dopolnjujejo in bogatijo razstavo, ki bo na ogled do 1.septembra 2019.

Na odprtju razstave, ki je potekalo zvečer so spregovorili še podžupan Občine Lendava dr. Mihael Kasaš, namestnik veleposlanice Republike Avstrije mag. Norbert Hack, namestnica veleposlanika Japonske Keiko Furuta in umetnostni zgodovinar Atilla Pisnjak. Razstavo je odprl Silvester Gaberšček, vodja Sektorja za nepremično kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije. Po odprtju razstave pa je po tradiciji v podobah del predstavljenih umetnikov zasijal tudi lendavski grad.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.03.2019 ob 19:42 132 gost

      Me prav zanima govor podžupana, totalna blamaža! Naj bi raje Pisnjak imel govor, je strokovnjak! Onadva pa naj tirata svoj cirkus v mestni hiši.

      8 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.03.2019 ob 8:35 1321 gost

        Najbole ka de Kasaš vodl narod okoli nej? Ale pa župan, te do maksimalno 10 kart odali.

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.03.2019 ob 15:48 132 gost

        Ka pa je tej Pisnjak strokovnjak napravo koristnoga, ka je zaj naednouk takši velki strokovnjak gratao?

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.03.2019 ob 1:19 perdže gost

      Kakše veze mata tadva z Avstrije in Japonske z lendavskim EPK-jem? Dvomim da bodo Lendavčani dobiti EPK s ten, ka se kitijo s tujim perjem. Sicer bi lahko v Soboto tudi prinesli podobne razstave za 20-30-40 jurjev, samo što de šou v to našo grintavo galerijo sredi tržnice preko krumpšov pa redkvic gledati drugorazredne grafike? Lendavo pa Orban fila z madžarskimi turisti, njin je že tou v zadovoljstvo, ka vidijo madžarsko zastavo na lendavskon gradi, pa ka se madžarski pogučavlejo v muzeji.

      18 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.03.2019 ob 12:50 Lendavčan gost

      No vsaj se vidi kak je župan dober ko je takšna gužva okrog njega , zato pa počasi gre vse v." Rastinjaki in delovna mesta , e.p.k. višji proračun, in še marsikaj.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.12.2022 ob 20:12 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Ve,jako dobro zna....zase ...oblake gleda.....pa staro babo....pa 🍅 paradižnike.....pa plačico.....Heil,živeli....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.