https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vpisi otrok v vrtce le še jutri

14.03.2019 ob 18:30  

Trenutno potekajo vpisi otrok, ki septembra prvič vstopajo v javne vrtce. V večini vrtcev je rok vpisa jutri, torej 15. marec, nekateri vrtci pa imajo redni vpis še do konca marca. 

Starši lahko izberejo kateri koli vrtec in niso vezani na kraj svojega bivališča, vendar bodo imeli kot neobčan praviloma manj točk ob vpisu, kar bo upoštevano pri izbiri, če bo vpisov več kot je prostega mesta v vrtcu. Če je v vrtec vpisanih več otrok, kot je prostih mest, o sprejemu odloča komisija, ki na podlagi kriterijev določi prednostni vrstni red. Vpisane otroke razvrsti po doseženem številu točk od najvišjega do najnižjega števila. Otroci se vključujejo v vrtec s prednostnega vrstnega reda glede na starost in prosto mesto v posameznem oddelku in glede na program vrtca, ki se izvaja v oddelku. Otroke, ki niso sprejeti v vrtec, uvrstijo na čakalni seznam.

Prednost pri sprejemu v vrtec ima otrok, za katerega starši predložijo potrdilo centra za socialno delo o ogroženosti zaradi socialnega položaja družine, in otrok s posebnimi potrebami. Vrtci sicer vpisujejo in sprejemajo otroke na podlagi prijav in prostih mest vse leto. Na svoji spletni strani morajo imeti informacije o številu prostih mest oziroma podatek o predvideni čakalni dobi.

Starši otroka vpišejo tako, da oddajo vlogo v želeni vrtec in z vrtcem podpišejo pogodbo o medsebojnih pravicah in obveznostih. Otrok lahko začne obiskovati vrtec, ko dopolni starost najmanj 11 mesecev.

Vpisi v Vrtec Murska Sobota do 15. marca

Vrtec Murska Sobota vpisuje otroke novince za šolsko leto 2019/2020 vsak  delovni dan od 4. marca do 15. marca, torej jutri, in sicer od 8. do 14. ure (ob sredah do 16.  ure) na upravi Vrtca Murska Sobota na Talanyijevi ulici 6. V času vpisa med 9. in 11. uro enote Vrtca Murska Sobota odpirajo svoja vrata in vabijo, da starši skupaj z otrokom doživijo utrip vrtca.
Vpisujejo otroke od 11. meseca starosti do vstopa v šolo.

Plačilo vrtca

Plačilo vrtca se določi z odločbo, ki jo izda center za socialno delo s prvim dnem naslednjega meseca po oddaji vloge, zato na ministrstvu za izobraževanje priporočajo, da starši zaprosijo za izdajo odločbe takoj ob podpisu pogodbe z vrtcem.

Višina plačila za vrtec se določi v skladu z lestvico, ki starše razvršča v devet dohodkovnih razredov. Višina plačila se z odločbo določi kot odstotek, ki ga plačajo starši od cene programa, v katerega je otrok vključen. Starši z najnižjimi dohodki so plačila oproščeni, starši z najvišjimi dohodki pa plačajo 77 odstotkov cene programa. Ceno programa vrtca določi občina. Izračunana je na podlagi višine stroškov dela zaposlenih v vrtcu, stroškov materiala in storitev, potrebnih za izvajanje programa in stroškov živil za otroke. Starši, ki imajo v vrtec hkrati vključena dva ali več otrok, plačajo za mlajšega otroka 30 odstotkov plačila, ki jim je določen z odločbo, za vsakega nadaljnjega mlajšega otroka pa so oproščeni plačila.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.03.2019 ob 22:40 pištek gost

      Na žalost je sedaj manj otrok ,kot nekoč in nekateri vrtci kar žicajo starše, da bi otroke vpisali v vrtec. Preverjeno. Poznam vrtec, kjer so na žalost zrpeli en oddelek zaradi poamnjaknaj otrok in posledično sta dve vzgojiteljici šli na zavod za zaposlovanje. Podobno se dogaja v šolah. Sedaj, ko so bili informativni dnevi so srednje šole v medijih vsakodnevno vabile dijake. Starši so mi povedali, da so jih na informativnem dnevu skoraj po rokah nosili. Otrok močno primanjkuje. Bo treba, kot pred dobrimi 20 leti spet spremeniti standarde, da so bo lahko zaposlovalo vzgojiteljice in učitelje.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.