https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Svetovni dan pravic potrošnikov posvečen pametnim napravam

15.03.2019 ob 12:00  

Danes obeležujemo svetovni dan pravic potrošnikov, letos pa je ta dan posvečen pametnim napravam, ki nam olajšujejo življenje, a nam lahko hkrati predstavljajo veliko grožnjo.


Številne naprave v našem življenju so res vse bolj pametne, kar pa ne velja tudi za njihovo varnost. "Dandanes se potrošniki pogosto ne zavedajo, da so naprave - od pametnih telefonov do merilnikov srčnega utripa, sijalk, igrač, določenih aplikacij, glasovno aktiviranih pomočnikov do pametnih televizorjev in številnih drugih izdelkov - povezane s spletom," opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Pametnim napravam potrošniki zaupajo, saj jim olajšajo življenje, a to je lahko zavajujoče. Na udaru niso samo pametne naprave, ampak je v nevarnosti vse, kar je hkrati z njimi, če niso dobro zavarovane, povezano v isto omrežje. Ob vprašanju vdorov je tu še vprašanje zbiranja in obdelave podatkov o uporabniku pametne naprave.
V ZPS potrošnikom svetujejo, da ob nakupu pametne naprave takoj spremenijo geslo za dostop, onemogočijo dostop do informacij, kaj z napravo počnejo in kakšne meritve so z njo opravili, v stanovanju oziroma hiši pa je zelo priporočljivo, da pametne naprave povežejo z brezžičnim omrežjem, ki je ločeno od tistega, ki ga uporabljajo za povezavo z računalnikom ali domačim strežnikom.

Evropska komisija tako s sprejemanjem zakonodaje kot sodelovanjem z vsemi akterji na področju varovanja pravic potrošnikov dokazuje, da to področje na evropski ravni postaja vse bolj pomembno, medtem ko je v Sloveniji osrednja potrošniška organizacija še naprej odvisna zgolj od posameznikov, ki plačujejo članarino. Gospodarsko ministrstvo svetovanje potrošnikom nudi le po eno uro na dan trikrat tedensko, kar glede na izkušnje ni dovolj, opozarjajo na ZPS. Prav tako pa opozarjajo tudi na zamude pri prenovi zakona o varstvu potrošnikov, ki poteka že več kot desetletje, poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.