https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Ljubljani bodo po Prekmurju poimenovali trg

15.03.2019 ob 14:00  

Danes je v prostorih Občine Murska Sobota potekala predstavitev aktivnosti v počastitev 100-obletnice priključitva Prekmurja. Aktivnosti sta predstavila Marjan Šiftar in prvi predsednik Republike Slovenije, Milan Kučan, ki je tudi predsednik Iniciativnega obdora. Na predstavitvi pa sta prisostvovala tudi župan Občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek in Darja Potočnik.


Milan Kučan, predsednik odbora aktivnosti ob 100-obletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu je dejal, da se dogodki aktivno izvajajo, kar pa je posebej poudaril pa so dogodki, ki se odvijajo v prestolnici, saj je po Kučanovih besedah to dogodek, ki ni omejen le na Prekmurje, temveč je to vseslovenski dogodek in mora v dogajanje biti vključena vsa Slovenija. Na podlagi programa, ki je predstavljen tudi na spletni strani "Prekmurje v srcu", so pripravili finančni načrt in znaša 250 tisoč evrov.

V Ljubljani se pripravlja dvodnevni Mednarodni znanstveni simpozij o doganju pred 100 leti in ga pripravlja Akademija znanosti in umetnosti, in sicer v drugi polovici meseca maja. Tretji dan simpozija bi se odvijal v Murski Soboti. Pomembna je tudi promocija filma z naslovom "Prekmurje v srcu", ki je v Murski Soboti že bil predstavljen, prizadevajo si pa tudi za čimprejšnje predvajanje tudi v Ljubljani in drugih mestih po Sloveniji. V Ljubljani pa je bil že izpeljan Večer s prekmurskimi literati v Cankarjevem domu in je bil zelo dobro obiskan, kar je seveda, po Kučanovih besedah, zelo pozitivno.

V Ljubljani pa želijo tudi enega izmed trgov, ki so v gradnji poimenovati po Prekmurju - Prekmurski trg, tam pa bi bil postavljen tudi spomenik, ki bi obeleževal spomin na ta dogodek. V pripravi je tudi posvet dognanj dr. Jesenška o tem kaj je bila prekmurščina kot knjižni jezik, ki bo potekalo na SAZU-ju v sodelovanju z odborom in Ustanovo dr. Šiftarjeva fundacija.

Osrednja slovesnost bo meseca avgusta v Beltincih. Letošnje jubilejno leto bi se naj zaključilo prihodnje leto marca, ko bodo izdali zbornik o znanstvenem simpoziju v pripravah SAZU-ja. Tudi Škofija Murska Sobota in Teološka fakulteta pripravljata cerkveni simpozij, s poudarkom na vlogi duhovnikov pri pripravi na pariško konferenco.

Marjan Šiftar pa je izpostavil, da se v letošnjem letu pripravlja kar 74 dogodkov oziroma jih je tolikšno število vključenih v program, kar so potrdili tudi na današnji seji. To so programi na regionalni in nacionalni ravni. V prihodnje želijo tudi javnost informirati glede celotnega dogajanja ne le preko spletne strani, temveč tudi na druge načine, da bi dogajanje in informacije dosegle čim večje število ljudi, tudi goste, ki prihajajo v Prekmurje in ne nazadnje tudi v Slovenijo. Na Univerzi v Ljubljani pa se bodo spomnili tudi dr. Slaviča, ki je bil pomemben na pariški konferenci. Pomurska gospodarska zbornica bo skupaj z Gospodarsko obrtniško zbornico organizatorka posebnega razvojno ekonomskega foruma, ki se bo odvijal konec septembra oziroma v začetku oktobra.

Uspešno pa se nadaljujejo tudi aktivnosti v osnovnih in srednjih šolah, saj želijo na primeren način vključiti vsebino priključitve Prekmurja tudi v vsebine izobraževanja.

Župan je dodal še, da so na današnji seji bili prisotni tudi nekateri župani in županje pomurskih občin in veliko jih je tudi vključenih tudi v sam program. Poudaril je še, da je 250 tisoč evrov namenjenih aktivnostim v programu, dodatnih 50 tisoč pa še za osrednjo proslavo v Beltincih. Mestna občina pa bo začela tudi s postopkom za izbiro in umeščanje kulturnih spomenikov v prostor, saj želijo ob letošnjem jubileju na Trgu zmage postaviti spomenik.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.03.2019 ob 14:41 Zemla nuca gnoj gost

      NE AMPAK KONKRETNO TI SI GNOJ

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.03.2019 ob 20:09 gost

      Prekmurje je bilo in še vedno je najbolj siromašna regija v Sloveniji po vseh kriterijih. Največ zaslug za to imajo komunisti tedaj in zdaj. Ravno komunisti, ki so se sami predlagali za "voditelje" praznovanja stoletnice s Kučanom na čelu. Stoletnico tako pripravljajo dediči tistih, ki so po krvavi zmagi revolucije 1945 zaprli duhovnika Ivana Jeriča in Jožefa Godine, prepovedali prekmurščino v šolah kot svoj jezik in niso dovolili neke vrste avtonomije, tako kot jo je v Beogradu zahteval prekmurski narodni buditelj in duhovnik Jožef Klekl. Ker se tudi za osebe, ki vodijo in sedijo v iniciativnem odboru, zgodovinski spomin Slovencem mora in sme pričeti šele z letom 1941, se bojim, da bodo na prireditvenem odru stali tudi praporščaki ZZB NOV, »pušpekova« zastava, ki je bila ob praznovanju 1919 pa bo manjkala. Bojim se, da bodo na ploščadi Martina Lutra, ki so si jo soboški velmožje z Aleksandrom Jevškom na čelu omislili kot neke vrste alejo velikanov, leta 2019 res postavili doprsni kip dr. Matiji Slaviču, ostalim prekmurskim katoliškim intelektualcem pa morda namenili neko tablo z vklesanimi imeni. Prostor na aleji »velikih in pomembnih« bo rezerviran za porevolucionarne pomembneže, morda nekoč tudi za Milana Kučana

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.03.2019 ob 22:15 esmeralda gost

      jesus jesus,,,,,

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.03.2019 ob 0:11 lepec gost

      Kaj pa Janževec oziroma general Glantzkopf???

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.03.2019 ob 0:17 Lissa gost

      Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.03.2019 ob 21:41 zavedni Prekmurec gost

      dokazal bom naslednje: da ni zgolj 1=2, temveč 1>2 trditev: Komunizem> fašizem+nacizem

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.03.2019 ob 9:05 šanči gost

      Mali še vedno nosi rdečo kravato .Verjetno bi rad ka se njemi spomenijk postavi v Soboti v kakšnem rondoju ali pa parki

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.03.2019 ob 7:22 pomurec gost

      res pravi komunisti in lopovi lastnega ljudstva spet skupaj serjejo za slabše jutri temu kučančku pa bi res lahko postavili spomenik v soboti in to v javnem wc drugam on med prekmure ne spada saj kot prekmurec za nas ni naredil nič koristnega.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      18.03.2019 ob 13:16 gost

      letos volim SDS, dosta je bilo teh prfarbanih komunjar

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      18.03.2019 ob 14:18 Suli gost

      Ob tem praznovanju 100 - obletnice priključitve Prekmurja matičnemu narodu je že skrajni čas, da se vsi trgi in vse ulice katere nosijo imena iz bivšega totalitarnega režima izbrišejo in poimenujejo temu primernemu času v katerem živimo ali času pred letom 1945.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      06.04.2019 ob 8:53 Joužek gost

      Pa de šlo 250.000 nazaj v LJubljano za table

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      12.04.2019 ob 18:15 hanzi gost

      Bilo kuda UDBA svuda.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.